Риза генерира ток от потта и движението на човека

Иновативната риза представлява всъщност „носима микромрежа” с биогоривни клетки
(снимка: Lu Yin / UC San Diego)

Високотехнологична риза е способна да генерира електричество както от потта, така и от движението на човека, който я носи. Тази необичайна дреха е създадена от екип на Калифорнийския университет в Сан Диего.

Ризата представлява всъщност „носима микромрежа”, която включва биогоривни клетки, работещи с човешка пот, трибоелектрични генератори, правещи ток от движението, и суперкондензатори за съхранение на генерираното електричество, съобщи GreenTech.bg.

Всички части на ризата се отпечатват върху плат. По него има хидроизолирани сребърни нишки, които свързват компонентите. Дрехата е гъвкава, разтегателна, сгъваема и миеща се. В сегашната форма на технологията обаче не може да се използва препарат за пране.

Разположени вътре в ризата на нивото на гърдите, биогоривните клетки съдържат ензими, които предизвикват размяна на електрони между молекулите на лактата и кислорода, присъстващи в човешката пот. Този процес произвежда непрекъснат електрически ток с ниско напрежение. Електричеството се подава към кондензаторите за съхранение.

Междувременно трибоелектричните генератори се състоят от два къса материал: отрицателно заредено парче от вътрешната страна на предмишницата и положително заредено парче отстрани на торса. Докато ръцете на потребителя се люлеят напред-назад при ходене или тичане, двете парчета материал се търкат едно в друго. Това генерира импулси на електричество с високо напрежение, което също отива в кондензатора.

При проведените досега тестове доброволец е носил ризата, докато бяга или използва велоергометър в продължение на 20 минути, след което почивал 10 минути. За цялата 30-минутна сесия носимата ВЕИ-риза е успяла да произвежда ток, достатъчен да захранва или LCD ръчен часовник, или малък електрохроматичен дисплей.

След като бъде доразработена от учените на UC San Diego, настоящата версия на ризата може да се използва от спортисти за захранване на устройства като сензори за мониторинг на производителността. По пътя към реалността обаче ВЕИ-ризата може да бъде оборудвана и с други видове средства за събиране на енергия, така че да се използва и от хора, които седят в офис или се разхождат бавно.

Коментар