Instagram забранява на възрастни да пишат на тийнейджъри

Тийнейджърите в Instagram ще станат по-защитени от посегателствата на възрастни
(снимка: CC0 Public Domain)

Екипът на социалната мрежа Instagram въведе нови правила, ограничаващи комуникацията между тийнейджъри и възрастни потребители. Целта е общността да стане по-безопасна за младите ѝ членове.

За да защитят тийнейджърите от опасностите, които дебнат при навлизането на младежите в света на възрастните, разработчиците на Instagram са решили да блокират възможността на възрастните потребители да пишат лични съобщения на тийнейджъри, които не са абонирани за тях.

Ако се опита да пише на някой юноша, възрастният ще получи съобщение: „Не можете да изпращате съобщения до този акаунт, докато не се регистрира за вас”. Юношите също така ще получават предупреждения, ако потребител, „демонстриращ потенциално подозрително поведение” им напише лично съобщение.

Сигналът ще предлага опцията „оплакване” или „блокиране”, както и напомняне, че не е задължително да се отговаря, а също и допълнително предупреждение „внимавайте, когато споделяте снимки, видеоклипове или информация с непознати”.

Подобни предупреждения ще бъдат изпращани, ако модерационните системи на Instagram открият подозрително поведение на възрастен потребител, съобщават от социалната мрежа.

Компанията не предоставя подробности за това как работят въпросните механизми, но уточнява, че подозрителното поведение може да включва изпращане на „голям брой заявки до приятели или съобщения до хора под 18-годишна възраст”.

Според разработчиците на Instagram, новата функция ще стане достъпна за потребителите в някои страни от този месец, а „скоро” ще се разгърне в международен план.

Коментар