Батериите от стари е-тротинетки стават аудио-колонки

Батериите на остарели Lime тротинетки получават втори живот в Bluetooth колонки
(снимка: Lime)

С масовото навлизане на електрически возила от рода на автомобилите и тротинетки на дневен ред стои въпросът за утилизиране на техните батерии. Редица автомобилни производители вече очертават намеренията си да преработват акумулаторите, но какво става със старите батерии на електрическите скутери?

Компанията Lime разкри интересен план за утилизиране на акумулаторите, захранващи нейните електрически тротинетки. Те ще бъдат възстановявани и рециклирани за използване в… Bluetooth аудио-колонки, съобщи GreenTech.bg.

Електрическите тротинетки на Lime са добре познати в много градове. Сега обаче фирмата се е заела да разработи преносими аудио-колонки в сътрудничество с компанията за устойчив дизайн Gomi.

Като за начало 1000 стари батерии ще бъдат извадени от „ранното“ поколение е-тротинетки на компанията, които отдавна са „пенсионирани“. После акумулаторчетата ще бъдат почистени и повторно тествани за капацитет, преди да им бъде даден втори живот.

Самите високоговорители ще разполагат с корпус с мраморна шарка, изработен от 100 процента рециклирани пластмасови отпадъци. Джаджата ще се предлага в зелено, черно, синьо и бяло. Рециклираните батерии ще осигуряват на високоговорителите 20-часов живот при едно зареждане.

„Наистина сме развълнувани да видим как Gomi успя да даде нов, втори живот на старите ни батерии“, казва Андрю Савидж, вицепрезидент по устойчиво развитие в Lime.

„Техният технически опит и иновативната им продуктова линия предлагат вълнуваща възможност да се използват повторно части, които иначе биха били рециклирани, и да се превърнат в стилни ежедневни неща, които ще служат още дълго“, допълва Савидж.

Коментар