Безконтактните магазини на Amazon набират скорост

Десетки беконтактни магазини на Amazon вече обслужват клиенти
(снимка: Amazon)

В четвъртък Amazon отвори първия си безкасов и изцяло „безконтактен“ магазин извън Съединените щати – в Лондон. Клиентите на Amazon Fresh в търговския център Ealing Broadway в западната част на британската столица се наредиха на опашка пред витрината, белязана от черно и зелено.

Търговският обект, според Amazon, е „първият магазин за хранителни стоки от типа „пазаруваш и излизаш“ в Обединеното кралство. Това е и „първият физически магазин… извън САЩ“, отбелязва TechXplore.

За да пазаруват в него, клиентите трябва да изтеглят приложение и след това да сканират QR код на входа на магазина. С това пред тях се отваря порталът, който им позволява да влязат вътре и да разглеждат редица продукти с марка Amazon. Когато са избрали желаните стоки и са ги сложили в чантата си, те могат просто да си излязат – няма каси, касиери, пари или банкови карти.

„Беше наистина странно. Почувствах се като престъпник, защото просто взимах неща и ги слагах направо в чантата си“, каза 71-годишната жителка на Илинг Филипа Делфин пред Франс прес. „Но явно има камери, които ме наблюдават. И така, просто си излизаш! Не изглеждаше правилно. Но ме увериха, че така е добре,“ добави тя.

Amazon заяви, че магазинът, който е подобен на 20 търговски обекта на Amazon Go в САЩ, използва алгоритми за „дълбоко самообучение“ – технология, която позволява на машините да се учат сами – чрез камери и сензори, за да разберат какво са взели клиентите.

„Системата автоматично узнава какво имате в кошницата си и когато излезете от магазина, тя ви таксува и автоматично ви праща фактура в акаунта, който сте създали“, казва Ерика Ели, 57-годишна местна жителка, пазарувала в „безконтактния“ магазин.

31-годишният Бенджамин Роджърс, който живее в района, спрял да купи продукти за торта и казва, че скоростта на пазаруване в магазина на Amazon го прави привлекателен.

„Мисля, че основното предимство е фактът, че понякога, когато отидете в супермаркета, можете да пазарувате и после трябва да изчакате 5, 10 или даже 15 минути, за да платите стоките накрая. А тоук това е просто лесен начин да влезете, напазарувате и да излезете и да свършите работата си бързо“, споделя Роджърс.

Мат Бърч, бивш изпълнителен директор на Sainsbury, който сега ръководи Amazon Fresh Stores UK, обяснява, че целта на Amazon с новия ѝ магазин в Обединеното кралство е да направи пазаруването „възможно най-удобно“.

Той и редица наблюдатели отчитат, че интересът към безконтактните магазини се е засилил осезаемо след избухването на пандемията и на фона на затваряне на магазини, чиито стоки се считат за „несъществени“.

Коментар