Процесорът Морфей е непробиваем от хакери

Хакерите са безпомощни, когато кодът на процесора се променя десетки пъти в секунда
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 500 хакери се провалиха в опит да пробият защитата на процесора Morpheus (Морфей), разработен от изследователи на Университета в Мичиган. Специалистите определят Морфей като процесор, който не може да бъде хакнат.

Морфей беше представен за първи път преди няколко години. Сега американската агенция за перспективни военни разработки (DARPA) към Министерството на отбраната реши да тества процесора, като събра над 500 от най-добрите експерти по киберсигурност и им възложи задача да хакнат Морфей. Те обаче не успяха.

Непробиваемият процесор е проектиран така, че да променя ключови сегменти от своя код и данни десетки пъти в секунда, превръщайки всяка уязвимост в безполезна за хакерите.

Опитът за хакване на Морфей беше част от програмата Finding Exploits to Thwart Tampering (FETT), организирана от DARPA, Министерството на отбраната на САЩ и платформата Synack. Участниците в експеримента трябваше също да опитат да хакнат подобни решения, разработени от Масачузетския технологичен институт, Университета в Кеймбридж, Lockheed Martin и нестопанския технически институт SRI International.

Само Морфей оцеля в изпитанията, отбелязва сайтът на Университета в Мичиган. Един от експертите по киберсигурност признава, че сегашният подход за отстраняване на бъгове в сигурността един по един е обречен. При Морфей, дори ако хакер открие уязвимост, информацията, необходима за нейното използване, изчезва в рамките на милисекунди.

Коментари по темата: „Процесорът Морфей е непробиваем от хакери”

добавете коментар...

 1. Сиян

  Не го виждам

 2. Бай Иван

  Мен компютрите редовно ме бият на шах. Но досега никой компютър не ме е бил на бокс. Такъв ще му хакна, че ще си изгуби транзисторите и лампите.

 3. 4Chan Cicada 3301

  Ако предложат парична награда от (поне 50 Хил.) ще се намери

 4. Anonymous

  cryptii

 5. енигма м3 с 3 ротора

  Кът е лесна енима декриптира това де

  lvxsy qe

 6. Руси

  И за Енигма са мислели така… Докато не се е появила по-добра технология.

Коментар