SSD-тата за лаптопи щели да поскъпнат идното тримесечие

Производството на чипове за SSD беше нарушено заради лошото време в Тексас
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето на мобилни компютри ще остане силно през второто тримесечие на 2021 г., тъй като потребителите продължават прехода към онлайн обучение и работа. В отговор на завишеното търсене на лаптопи, производителите на компютри активно увеличават запасите от компоненти, включително клиентски SSD, сочи анализ на TrendForce.

Междувременно доставките на клиентски SSD (полупроводникови дискове) намаляват, тъй като недостигът на NAND контролери се засили в резултат на прекъсването на електрозахранването в Тексас. Сега производителите на SSD се подготвят да повишат цените на своите продукти.

Вземайки предвид тези фактори, TrendForce преразгледа публикуваната по-рано прогноза за цените на полупроводниковите дискове в клиентския сегмент за второто тримесечие. Ако по-рано анализаторите очакваха, че цените ще се променят с малко, новата прогноза сочи, че SSD-та може да поскъпнат с 3-8%, в сравнение с предходното тримесечие.

Заводът на Samsung в Остин, Тексас е бил засегнат от лошото време, което сполетя целия щат миналия месец. Поради липса на ток, предприятието беше принудено да прекрати работа от средата на февруари до началото на март. Сега дейностите се връщат към нормалния ритъм, но се очаква производството да възстанови капацитета си до над 90% най-рано в края на март.

Временното прекъсване оказа осезаемо въздействие върху производството на чипове. Около 10% от капацитета на предприятието в Тексас са заети от производството на контролери за SSD дискове под марката Samsung, предимно чипове, доставяни на производителите на компютри.

Коментар