Няколко фактора правят SSD предпочитана сторидж опция

SSD дисковете подобряват потребителското изживяване с безспорните си предимства
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на полупроводникови дискове (SSD) се възползва от нарастващото търсене на високопроизводителни компютри за игри и лаптопи. Очаква се продажбите на SSD-та да достигнат 125 млрд. долара до 2026 г., според скорошно проучване на анализаторите от Global Market Insights.

SSD дисковете успяха да заменят конвенционалните механични твърди дискове, тъй като използват флаш-базирана памет, която е значително по-бърза. Предимства като висока пропускателна способност и бърз достъп за четене направиха SSD дисковете идеален компонент в новите компютри.

Бързото развитие на игрите с интензивна графика стимулира търсенето на хардуер с висока производителност. Интеграцията на SSD устройства позволява на разработчиците да създават изключително реалистични видео игри, които обикновено изискват голям капацитет за съхранение. С експоненциално увеличение на геймърската аудитория, производителите на потребителска електроника започнаха да насочват усилията си към разработване на подобрени опции за съхранение, предназначени за игри.

SSD дисковете са рентабилна сторидж опция, която осигурява относително по-добра производителност и ефективност. Това ускори възприемането им в приложения като анализ на големи данни, интелигентни устройства и облачни изчисления.

Освен това тези сторидж устройства се радват на засилено търсене от потребителите, тъй като подобряват цялостното цифрово изживяване с ускорено зареждане на системата, стартиране на приложенията и копиране на файлове.

Отчитайки тези фактори, Global Market Insights прогнозира, че пазарът на SSD устройства може да надвиши 125 милиарда щатски долара до 2026 година.

Междувременно нарастващото използване на 5G технологията в САЩ може да подхрани търсенето на високоскоростни устройства за съхранение с голям капацитет. През последните няколко години SSD дисковете бележат огромен ръст в центровете за данни, тъй като помагат за разширяване на инфраструктурите за съхранение, като същевременно осигуряват превъзходна производителност, ефективност и надеждност за подобряване на клиентското изживяване.

Малките и средни бизнеси, както и големите организации започнаха постепенно да преминават към SSD, поради забележителните предимства на технологията, вкл. малък отпечатък върху околната среда и ниска консумация на енергия. В допълнение към това, SSD дисковете спомагат за подобряване на потребителското изживяване със споменатите вече предимства при зареждане на системата и приложенията и копиране на файлове.

SSD устройствата с капацитет 2TB вече има значително присъствие в потребителската електроника. Анализаторите очакват пазарът на SSD да регистрира средногодишен растеж от (CAGR) от 25%, достигайки над 30 милиона бройки в прогнозирания период. Все по-голямото присъствие на свързани и интелигентни уреди, заедно с развитието на умните градове може да подхрани възприемането на 2TB SSD дискове за обработка и съхраняване на големи данни.

Ускореното възприемане на интернет на нещата (IoT) в почти всички сектори може допълнително да допринесе за растежа на SSD индустрията. Освен с капацитет 2TB, SSD-тата се предлагат във варианти с 1TB, 500 GB и под 500 GB.

Компаниите, работещи на пазара на SSD, се насочиха към сключване на нови стратегически сделки за придобиване и сътрудничество, както и към разработка на иновативни продукти, за да развият своята потребителска база и пазарен дял.

Основните играчи на SSD пазара са (по азбучен ред): Adata Technology, Bitmicro Networks, Intel, Kinston Technology, KIOXIA America (Toshiba Corporation), Micron, Microsemi, Mushkin Enhanced MFG, Netapp, Samsung, Seagate Technology, SK Hynix, Viking Technology и Western Digital.

Коментар