Парк в Токио се сдоби с прозрачни тоалетни

Прозрачните тоалетни в Токио адресират притесненията на хората чистотата и сигурността
(снимка: Ryu Tokyo / YouTube)

Просторен, изчистен и почти напълно прозрачен, един необичаен нов обществен тоалетен блок бе построен в парк в Токио – но за щастие стените стават непрозрачни, когато заключите вратата.

Когато не се използват, трите стилни тоалетни са полупрозрачни. Стъклото е лилаво за мъжката част и розово за женската. Има и блок в полужълто стъкло, предназначен за преповиване на бебета.

Стените се поддържат прозрачни благодарение електрически ток, преминаващ през стъклото. Заключването на вратата спира тока, което прекратява прозрачността и така осигурява спокойствие на посетителите. Освен всичко това гарантира, че хората няма да „лъснат по долни гащи” при случайно спиране на тока.

Тоалетните са част от проект на Nippon – фондация с нестопанска цел, която възложи на поредица от видни архитекти да преосмислят как биха могли да изглеждат обществените съоръжения.

Прозрачните тоалетни в парк Йойоги Фукамачи са дело на архитекта Шигеру Бан, който е пожелал да се справи с някои от най-големите притеснения на хората относно обществените тоалетни.

„Правейки тоалетните прозрачни, ние можем да облекчим страховете на хората относно чистотата, а също и по отношение на безопасността, защото можете да видите, че вътре няма някой, който да се крие”, казва ръководителят на проекта Кана Саджи.

Местните хора приемат иновацията добре. 41-годишна домакиня, посетила прозрачната тоалетна, казва, че й харесва колко чисти са съоръженията, тъй като обществените тоалетни често са „тъмни и мръсни”.

Масатака Цучигами, 55-годишен местен жител, казва, че се доверява на технологията зад прозрачните стени и не се притеснява, че изведнъж ще стане прозрачна, докато е полугол вътре. „В най-лошия случай, ако това се случи, няма да е толкова лошо – та нали всички сме родени голи!”…

Коментар