Всички нови домове в Токио ще имат слънчеви панели от 2025 г.

Новите жилища в Токио ще поскъпнат, но за добро – ще станат по-екологични и икономични
(снимка: CC0 Public Domain)

Само 4% от сградите в Токио сега са оборудвани със слънчеви панели на покривите си. Но според нови правила, въведени от властите, от 2025 г. повечето нови сгради веднага ще получат слънчеви панели. Очаква се това да намали вредните емисии и да направи по-евтин живота в японската столица.

Необходимите изменения в градоустройството бяха приети от Токийската столична асамблея в края на миналата седмица. Разговорите за соларната програма започнаха още през септември, като властите възнамеряваха да задължат големите строителни предприемачи да възприемат практиката за задължително инсталиране на слънчеви панели на всички или почти всички нови сгради.

Подобна инициатива несъмнено ще доведе до увеличаване на проектните разходи и по-дълги периоди на изплащане, които на първо място ще трябва да се покрият от купувачите на жилища, коментира Extremetech.

Инсталирането на слънчев панел с мощност 4 KW в дом с площ под 2000 м² (както се изисква от новите правила) води до оскъпяване от приблизително $7200. Тези разходи могат да бъдат възстановени в рамките на десет или шест години, ако собствениците получат държавни субсидии ($728 на KW).

Собственик на жилище със слънчев панел на покрива може да използва соларната енергия за свои нужди или да я продаде на мрежата. Ако желае, собственикът ще може да инсталира батерии у дома си и по този начин да се предпази от прекъсване на захранването. Тогава два фактора ще работят едновременно: чиста енергия и повишен комфорт.



Жилищните сгради се считат за основен източник на въглеродни емисии в Токио. Програмата за преустройство на стария жилищен фонд в нов вече е одобрена и се изпълнява. От 2025 г. дори малки жилища с площ под 2000 м² ще бъдат оборудвани със слънчеви панели, което не беше задължително преди.

В изпълнението на програмата ще участват около 50 предприемачи, всеки от които трябва да пуска в експлоатация средно по 20 000 м² жилища годишно. Ако всичко върви по план, Токио ще стане въглеродно неутрален град до 2050 г.

Коментар