ЕС може да глоби Meta с близо 12 милиарда долара

Meta е разследвана от регулаторите на ЕС за злоупотреба с господстващо положение
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия твърди, че Meta злоупотребява с господстващото си положение на пазара. Това заключение може да коства на американския гигант в социалните мрежи глоба от почти 12 милиарда долара.

Комисията продължава антимонополното разследване срещу Meta Platforms и в ново изявление регулаторът твърди, че компанията има значително предимство пред конкурентите, тъй като предоставя на потребителите на своята социална мрежа достъп до платформата за търговия Facebook Marketplace.

В изявлението се говори и за „нелоялни условия за търговия”, свързани с това как компанията използва данни от конкурентни онлайн рекламни услуги, отбелязва в публикация по темата TechCrunch.



Предварителното изявление на Комисията идва около 18 месеца след като Брюксел започна антимонополно разследване с Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) за дейностите на Meta в региона. Съвместните усилия на европейските регулатори са насочени към разкриване на потенциални злоупотреби с господстващото положение на Meta, която използва данни от Facebook, за да спечели предимство пред конкурентите си в онлайн рекламата.

Още през август CMA обяви, че възнамерява да продължи собственото си разследване, а сега Европейската комисия последва примера на британския регулатор.

Платформата Facebook Marketplace стартира през 2016 г. С нейна помощ всеки потребител на социалната мрежа Facebook може да купува и продава различни продукти. Европейската комисия смята, че платформата работи в разрез с антимонополните закони на ЕС, тъй като „нарушава конкуренцията на онлайн рекламните пазари”, интегрирайки Marketplace със социалната мрежа.

Ако Европейската комисия докаже нарушение на антимонополните закони, Meta може да бъде изправена пред глоба до 10% от годишния си глобален оборот – или около 11,8 милиарда долара.

Коментар