Здравни е-паспорти се превърнаха в „електронни белезници“

Здравните кодове в Китай и отделните градове могат да пратят всекиго в принудителна карантина по всяко време (снимка: CC0 Public Domain)

Електронните здравни паспорти за коронавирус в Китай са се превърнали в „електронни белезници“. Това заяви Уанг Ю, активистка по защитата на правата на човека, обявена от САЩ за „жена на смелостта“.

Уанг Ю е била арестувана, хвърляна в затвора и тормозена от властите заради работата си като адвокат по правата на човека, представляваща активисти, уйгурски учени и практикуващи Фалун Гонг. В последните дни тя е установила, че движението из родната ѝ страна е ограничено от смартфон-приложението за цветни кодове, въведени за предпазване хората от коронавируса.



Стриктните антиковид мерки в Китай станаха повод за социални сблъсъци и напрежение в страната през последния месец. След избухване на протестите през миналия месец правителството обяви, че ще прекрати „националния здравен код“, но градовете и провинциите ще продължат да прилагат свои собствени, локални версии. Тези кодове са нужни за достъп до ресторанти, офиси, хотели и фитнес зали.

Въз основа на данни от телекомуникационните мрежи и резултатите от PCR тестове, здравните кодове на смартфоните могат да са зелени, жълти или червени, в зависимост от фактори като това дали човекът е бил на едно и също място заедно с някой, който е дал положителен тест за ковид. Ако е имало близост с болен, кодът става жълт. Ако човек има положителен тест, кодът му става червен. Само хората със зелени кодове могат да имат нормално ежедневие.

Опитът на Уанг обаче показва, че кодовете са се превърнали в инструмент за социален контрол в Китай. През март тя пътува до Датонг, индустриален център за добив на въглища в северен Китай, за консултации. Градът е разположен на около 350 км западно от Пекин, пътуването изисква изтегляне на отделен, местен здравен код.

Докато повечето хора имат два кода (един национален и един за града/провинцията), онези, които пътуват, имат нужда от още един – за мястото, което посещават. Без него те не могат да влязат в мол, ресторант или дори да резервират хотел.

В деня след пристигането на Уанг в Датонг, нейният местен код е станал жълт. Това означава задължение да бъде карантинирана в хотел. „Как изведнъж стана жълт?“, пита активистката. „Нямах кашлица или някакви симптоми“.

Уанг пожелала да се прибере у дома, преди да бъде поставена под карантина, която може да продължи няколко седмици. Купила си билет за влак. Жълтият код обаче не допуска и качване на влак. Жената чакала в продължение на часове, представила три отрицателни PCR теста и данни за нормална телесна температура, преди правителственият служител да отстъпи. Предложил ѝ да промени кода на зелен. Едва след това позволили на Уанг да иде на гарата, за да напусне Датонг.



„До известна степен това се превърна в електронни белезници“, каза Уанг Куанджанг, друг адвокат по правата на човека, който не е свързан с Уанг Ю. По думите му, има и други пътници, които са се сблъскали с подобни проблеми при пътуване.

Пекинската полиция и Пекинската общинска здравна комисия запазват мълчание в отговор на исканията за коментар по случая на Уанг, отправени от АФП. „Най-силното чувство е, че нямам свобода“, казва Уанг Ю. Редица дисиденти и активисти в страната прогнозират, че здравните кодове ще останат в сила под някаква форма.

Коментари по темата: „Здравни е-паспорти се превърнаха в „електронни белезници“”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Еми като пътува по хотели има опасности от заразване що да не и вдигне кода на жълт?

Коментар