Нови рестрикции в търговската война между САЩ и Китай

Вместо да отслабва, както някои очакваха, търговската война между САЩ и Китай се засилва
(снимка: CC0 Public Domain)

След избора на нов президент на САЩ имаше надежди, че администрацията на Джо Байдън може да промени взаимоотношенията с Китай. Действията на Байдън обаче потвърждават, че отношенията между страните едва ли ще се подобрят.

Миналата седмица САЩ наложи нови, по-строги условия за някои компании, които преди бяха получили лицензи за износ, за да правят бизнес с китайския производител на смартфони Huawei. Партньорите на Huawei вече са информирани за промените в техните предварително одобрени лицензи, които затрудняват доставката на компоненти за китайската компания.

Администрацията на новия щатски президент също така налага допълнителни ограничения за компонентите, които се използват във или с 5G устройства, съобщава в репортаж по темата Gizchina.

В отговор на тези действия китайското правителство осъди позицията на Джо Байдън. Според Китай, никой не може да вярва на САЩ в съвременния свят. „Съединените щати са ненадеждна държава, на която не може да се вярва”, обяви китайското правителство.

Говорителят на външното министерство Жао Лиджиян заяви, че няма победител в такава битка. Според него, новите санкции ще засегнат както Китай, така и САЩ.

Решението на американските власти сериозно ще подкопае технологичните и търговските отношения между двете страни и света като цяло, ще наруши глобалните производствени и доставни вериги, казват от засегнатата страна.

Китайското правителство призова САЩ незабавно да прекрати репресиите срещу китайските компании и да се отнася към тях по справедлив и недискриминационен начин.

Коментар