Индия се готви да забрани криптовалутите

Притежаването на криптовалута скоро може да се окаже незаконно в Индия
(снимка: CC0 Public Domain)

Индийските законодатели са готови да излязат с инициатива за забрана на добива и обращението на криптовалути в страната, съобщи Ройтерс, като се позова на собствени източници. Нормата предвижда глоби за всеки, който търгува с критовалута в страната или просто притежава такава.

Проектът се сочи като един от най-стриктните в света и ще криминализира всяко „притежание, издаване, добив, търговия и прехвърляне на крипто-активи”, отбелязва Ройтерс.

След като законът влезе в сила, участниците на пазара ще получат шест месеца, за да се отърват от наличната криптовалута, а „копаенето” ще бъде напълно забранено. Който не се отърве от крипто-активите си, ще бъде санкциониран.

В същото време индийските власти обмислят възможността за пускане на официална държавна криптовалута, не са изключени и други аспекти на използването на блокчейн технологията.

Ако забраната стане закон, Индия ще се окаже първата голяма икономика, която прави притежанието на криптовалута незаконно. Дори Китай, чието правителство забрани добива и търговията с криптовалути, не наказва притежанието на такива.

В Индия, въпреки заплахите от страна на правителството за забрана, обемите на транзакциите се увеличават и вече има 8 милиона инвеститори, които държат 100 милиарда рупии (1,4 милиарда долара) във вид на крипто-инвестиции, според неофициални оценки на индустрията.

Официални данни за пазара на криптовалута в Индия няма. Властите обаче определят криптовалутите като измами.

Коментари по темата: „Индия се готви да забрани криптовалутите”

добавете коментар...

  1. ха

    По отношение на забраната на долара – изобщо не се справят. Централната им банка купува ли купува долари. Вече имат повече долари от Русия. По-скоро Китай може да “забрани” доларите, но явно не им отърва за момента. Нещо подобно на времето е направила Германия през 70-те на миналия век, като е оставила германската марка да поскъпва. И от тогава въпросната германска марка става световна валута, основно ползвана в Европа.

  2. Anonymous

    ДА се пробват да забранят интернета и долара 😉

  3. л

    Anonymous
    Средно по долар, индийците са милиард и 400 милиона

  4. Anonymous

    8 милиона инвеститори, които държат 100 милиарда рупии (1,4 милиарда долара)

    Осреднено по 180$ на индиец.

  5. л

    АА
    Понци е за балъците като теб, които не знаят какво са парите.

  6. АА

    Криптовалутите приличат на Понци схема. За да спечелиш трябва да има нови балъци които да купуват и така да му се вдига цената.

  7. Anonymous

    Индия била най-IT.

    Консервативна швейцаря взема всякви койни.

Коментар