Лондон вижда руска заплаха за подводните интернет кабели

Подводната комуникационна инфраструктура е в опасност, според британски военни
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че ще защитава подводните интернет кабели от „руската заплаха”. За целта британците планират да създадат специален кораб, който да следи руските подводници, според медийни публикации.

Корабът ще позволи на Обединеното кралство по-добре да защитава „критично важни подводни кабели”. „Те са от решаващо значение за глобалната икономика и комуникацията между правителствата. Днес те са заплашени от саботаж и подводна война”, казва военният министър Бен Уолъс, цитиран от BBC и други британски медии.

Една от заплахите идва от Русия във връзка с подводната комуникационна инфраструктура, казват от министерството. Съществува сериозна опасност за функционирането на подводните интернет кабели, по думите на Уолъс.

Ето защо военните планират създаване на нов многофункционален кораб за наблюдение на океанските дълбини. На него ще бъдат инсталирани множество сензори, включително такива за откриване на подводни дронове.

Според наличната информация, екипажът на кораба ще се състои само от 15 души. Планира се плавателният съд да стане част от британския флот през 2024 година.

„Той ще изпълнява задачи не само в британски, но и в международни води. Ще може да подкрепя и провежда операции в Арктика, където ситуацията става все по-сложна”, уточнява Бен Уолъс.

По-рано министърът заяви, че държавата и военните се нуждаят от радикална промяна в подхода си към съществуващите и потенциалните предизвикателства.

Уолъс добави, че заплахите през последните три десетилетия „са се променили до неузнаваемост”, има и такива, „които Лондон преди това дори не е разглеждал в кръга на заплахите”.

Коментар