Развитието на Китай минава през поглъщане на чипмейкъри

Световният пазар започва да изпитва все по-остър недостиг на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайските полупроводникови компании се интересуват от закупуване на чуждестранни конкуренти, за да си осигурят необходимата технологична база за задоволяване на нарастващото търсене на чипове.

Според представители на китайската чип-индустрия, на които се позовава Digitimes, тя все още не е в състояние да отговори на нуждите на националния пазар, тъй като покрива само 15,7% от търсенето и дори до 2024 г. този показател няма да надвишава 20,7%.

Поради ограниченията на санкциите, наложени от САЩ, Китай не може да внедри усъвършенствани литографски технологии за производство на чипове, но китайските компании ще обръщат все по-голямо внимание на подобряването на зрелите технически процеси през следващите години.

Липсата на производствен капацитет за чипове, според анализаторите, ще се превърне в норма за световния пазар през следващите години, така че чуждестранните компании могат да се възползват от поръчките на китайските фабрики.

От своя страна, китайските компании ще се стремят към закупуване на чуждестранни активи, за да разширят глобалното си влияние и да разпределят по-добре ресурсите. Настоящият дефицит на компоненти се очаква да намалее до 2022 г., а през 2023 г. може дори да доведе до криза на свръхпроизводството в определени области.

Коментар