Apple купува най-много стартъпи за изкуствен интелект

Apple изпреварва конкурентите в сделките със стартъпи за изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple инвестира огромни суми в изкуствен интелект. В периода от 2016 до 2020 г. компанията от Купертино е купила 25 стартъпа в сферата на AI и машинното обучение, според проучване на GlobalData.

По този показател Apple изпреварва своите конкуренти. Ето и петте компании с най-много покупки на AI стартъпи в последните пет години:

  • Apple: 25
  • Accenture: 17
  • Google: 14
  • Microsoft: 12
  • Facebook: 9

Apple, Google, Microsoft и Facebook са придобили заедно 60 компании за изкуствен интелект и машинно обучение, отбелязва GlobalData. Apple, в частност, купува предимно стартъпи, които помагат за подобряване на гласовия помощник Siri и функциите на iPhone.

За да подобри обработката на данни от Siri, Apple погълна стартъпа за машинно обучение Inductiv. Сделката с Voysis помогна на Siri да разбира естествен език, а технологията на PullString трябва да направи Siri по-лесен за използване от разработчиците на iOS.

В допълнение към закупуването на стартиращи AI компании, технологичните гиганти активно наемат специалисти в сферата на изкуствения интелект и машинно обучение. Заедно те са създали над 14 000 работни места в тази област през 2020 г.

Коментар