Visa започва да борави с криптовалути

Цифровите валути навлизат в основната финансова индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Visa обяви, че вече е готова да използва криптовалута – USD Coin – за плащания в своята мрежа. Фирмата нарече този ход „последния признак на нарастващото възприемане на цифровите валути в основната финансова индустрия“.

Според публикация на Ройтерс, Visa вече е стартирала пилотна програма съвместно с платформата Crypto.com, а платежната система планира да предложи тази опция на повече партньори в края на тази година.

Обикновено транзакциите се извършват по следния начин: когато потребителят плаща с карта Crypto.com, необходимата сума в цифрова валута, съхранявана в свързан електронен портфейл, бива преобразувана в „традиционна“ валута. Портфейлът депозира тази сума в банкова сметка, която се свързва с Visa за всички транзакции. Това увеличава цената и сложността на изчисленията за бизнеса.

Използвайки криптовалута при плащанията си, Visa елиминира необходимостта от конвертиране в „традиционни“ пари, за да може да се завърши дадена транзакция.

Анализаторите напомнят, че USD Coin (USDC) е така наречената „стабилна криптовалута“, чиято стойност е пряко обвързана с долара. В същото време решението на Visa веднага доведе до увеличение на стойността на най-известната криптовалута – биткойн, която поскъпна с 4,5%, до около 58 000 долара.

Коментар