Китай обсебва 60% от 5G трафика до 2025 г.

Търговската война със САЩ ускори внедряването на 5G мрежи в Китай, твърдят анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато възприемането на 5G технологията в глобален мащаб е все още в зародиш, Китай активно разгръща мрежите от пето поколение, за да оглави следващата фаза на индустриалната революция.

Анализатори от консултантската компания ABI Research прогнозират, че до 2025 г. броят на 5G абонатите в Китай ще достигне 739 милиона, или почти 40% от всички 5G абонати в света. Що се отнася до годишното потребление на мобилни данни, 5G трафикът на данни в Китай ще достигне 782 EB (екзабайта) до 2025 г. – това е почти 60% от световния 5G трафик.

Китайските оператори на клетъчни мрежи са държавна собственост, така че получават солидна подкрепа при развитието на 5G мрежите. През 2018 г. те получиха лицензи за използване на 5G спектъра за тестване, което им даде отлична възможност да планират най-добрите стратегии за внедряване на мрежата и да се подготвят за пускане на 5G в търговска употреба.

Освен това анализаторите са уверени, че настоящата търговска война между САЩ и Китай и забраните за използване на китайско оборудване в някои държави само ще ускорят внедряването на 5G в страната. Според ABI Research, към октомври 2020 г. около 690 000 базови 5G станции са инсталирани в Китай, а броят на терминалните връзки надхвърля 160 милиона.

Коментар