Смартфон с 60x микроскопска камера заснема и невидимото

Камерата на Oppo Find X3 Pro е способна да снима обекти, невидими с невъоръжено око
(снимка: Oppo)

Смартфон с микроскопска камера, предлагаща 60-кратно увеличение, беше обявен от китайския производител на телефони Oppo. Устройството предлага толкова детайлно приближение, че може да заснеме обекти, които са невидими с невъоръжено око.

Така например с подобна камера човек може да види и заснеме нишките, от които са изтъкани конците на дрехата му. За да се случи това, камерата трябва да се приближи на около 3 милиметра от обекта на заснемане, съобщи BBC. Могат да се видят отделните пиксели на снимка, отпечатана с фото-принтер.

При подобно приближение – 3 милиметра разстояние – обикновено самото тяло на смартфона засенчва обекта, който следва да се заснеме. Затова Oppo Find X3 Pro има малка рингова светкавица около микроскопската си камера – с нея осветява обектите, които се заснемат със супер-приближение.

Oppo Find X3 Pro е оборудван с уникална микроскопска камера
(снимка: Oppo)

Разбира се, тук остава отворен въпросът какво приложение в ежедневието има подобна камера. Все пак тя може да бъде от полза за техници, които работят с микроелектроника и друга фина техника и често им се налага да заснемат малки повреди, например дребни пукнатини, скъсани влакна и др.

Коментари по темата: „Смартфон с 60x микроскопска камера заснема и невидимото”

добавете коментар...

 1. Габровецът

  Точно така трябва

 2. Николинка

  Групак

 3. Чехълче

  АМЕБААААА

 4. Vat

  Някой е тръгнал да снима космите на миризливата ти питка сигурно!

 5. lol

  Добре, че те се надяват на деградирали индивиди като теб да им купят телефона.

 6. габровеца

  На мене ми трябва само червено вино,гроздова,суджук и шопска. А какъвто и телефон да измислят да си го наврат там….

 7. Макса

  Да каже някой все пак вреди ли на околната среда и навлиза ли ми в личното пространство? Няма да си го купя пък, няма!

 8. Evo

  Дали ще разрешиш някой да ти се рови в личното пространство си зависи само от тебе. Хората ти обясняват, че макрото работи на 3мм разстояние. Да не уточнявам как ми звучи въпроса ти! Сертификати за макро!!! Ти да не си амеба?

 9. ха

  Подобна камера трябва да притежава много фин и изключително скъп механизъм за стабилизация, за да не размаже изображението ! Едва ли могат да си позволят подобно показване на цената.

 10. Жулиен Ученик 12 клас Изучаващ Квантова механика и много други.

  Няма никакъв начин телефон освен батерията,да вредят на околната среда
  ⚠️Мисли със тази тиква на раменете си преди да направиш нещо или да напишеш коментар който няма никакъв смисъл и значение!!!!⚠️

 11. Георги

  Ма много хахахахаха

 12. Ааа

  Майко ама си простааа

 13. Бабел

  Вреди ли на околната среда тази камера?
  Не бих искала да ме заснемат всякакви с толкова мощна оптика, както ве роятно и представителите на фауната.
  Все едно да ми влизат в настройките на съзнанието и да спекулират.
  Трябват сертификати с декларация за спазване на неприкосновено лично пространство.
  Че то купи си някакъв простак телефон и почне да трови с присъствие и наблюдение с подслушване.
  как стои въпроса с тези неща?

 14. Дидо

  Абе смешни и китайците са светлинни години пред целия свят. Слепи ли сте бре

 15. Alex

  Прав си!

 16. Anonymous

  Абе пърдялник ти знаеш ли цената на този телефон
  , че правиш на велик раз ирач.

 17. Момчил

  До някъде съм съгласен с човека написал първия пост. Но китайските телефони (какъвто ползвам и аз) показват до къде в даден момент на представянето на даден модел от дадена марка е достигнала една или др. технология. До колко е практична тази конкретна технология в телефон за масовия потребител и др. въпрос и дали не е само нещо излишно, което безсмислено оскъпява този телефон. Докато Айфон предлагат неща, които са практични, но пък самите им апарати са безсмислено скъпи и нямат нито една технология, която да е по-добра от китайското и която да оправдае тази прекалено висока цена. А да не говорим за факта, че от зад пише “made in China”, което лично за мен е смешно за тези, които претендират, че са най-добрите в света.

 18. БойКинг

  Кой ги пише тия смешни и ненужни статии? Той моя телефон прави също снимки на космите на влакната.

 19. Един

  Купувайте си на Тръмп айфоните по 2к в зелено,за да има какво да сложите в задните си джобове да стърчи в мола и да се покажете на всички колко сте “блажни”. Нищо ,че са тухли, смешно остарели, в сранение с всеки един китайски телефон за хиляда лева. Но поне не коментирайте неща, за които се изисква мозък, за да бъдат коментирани.

 20. Боби

  Недобре работеща екстра . Китайски истории. Погледайте малко видеа в ютуба и ще разберете за тази ненужна екстра неработеща добре

 21. Радико

  Въпросът за приложението в ежедневието въобще не го мислете. Много са хората които биха си го купили именно заради тази камера. Както много хора си купуват САТ S60 и по новите заради термокамерата.

Коментар