Intel се включи в евро-проект за 6G мрежи

Човешкият разум ще бъде подобрен, бидейки преплетен безпроблемно с мрежовите и цифровите технологии, казват от Intel по повод включването в проекта Hexa-X
(снимка: Intel)

5G ще продължи да трансформира бизнеса и да стимулира нови сценарии на използване на технологиите, но 6G обещава да отвори още повече нови перспективи. С това Intel обясни решението си да се присъедини към Hexa-X, мащабен изследователски проект на ЕС за 6G безжични технологии.

Човешкият разум ще бъде подобрен, бидейки преплетен безпроблемно с мрежовите и цифровите технологии, казват от Intel. „Напредъкът на 6G ще помогне на хората да разбират по-добре света и да предприемат действия за решаване на различни проблеми в здравеопазването, образованието, устойчивостта и други”.

Докато 5G обещава да преобрази множество индустрии и живота на хората по целия свят, 6G изглежда също ще има още по-всеобхватно въздействие. Мащабът на този тип технологична промяна изисква много повече от намесата на един голям играч: нужна е цяла екосистема, фокусирана върху развитието на иновациите, необходими за реализиране на тази голяма стъпка. Именно това се сочи като цел на Hexa-X.

Визията на проекта Hexa-X е да свърже човешкия, физическия и цифровия свят с „тъкан” от 6G. Проектът започна в началото на 2021 г. и ще продължи две години и половина. Финансирането е осигурено по програмата „Хоризонт 2020 ИКТ-52” на ЕС. Консорциумът включва 25 ключови участници от индустрията и академичните среди.