Cortana за мобилни устройства замлъкна

Спирането на Cortana за мобилни устройства се очакваше след краха на Windows Phone
(снимка: Microsoft)

Докато индустрията се чуди с какъв глас трябва да говори гласовият асистент Siri на Apple, неговият роднина и конкурент Cortana на Microsoft бе пенсиониран, поне що се касае до мобилните устройства. Вместо това Cortana ще се съсредоточи върху предлагане на помощ за постигане на по-добра производителност в Windows 10, Outlook и Teams.

Cortana беше представен през 2014 г. като виртуален асистент за телефони с Windows. Той бе кръстен на гида с усъвършенстван изкуствен интелект в най-продаваната тогава серия игри на Microsoft Halo.

Три години по-късно Microsoft се отказа от операционната си система за смартфони. Cortana обаче остана на разположение за iPhone и устройства с Android. „Смъртта” на гласовия асистент за мобилни устройства беше обявена миналото лято, а през януари Microsoft прекрати поддръжката за интеграция на Cortana в Harman Kardon Invoke.

„Беше до голяма степен неизбежно Microsoft да се откаже от ориентирания към потребителите вариант на Cortana”, обясни Бен Ууд, главен анализатор в изследователската фирма CSS Insight, цитиран от BBC.

„Alexa на Amazon и Google Assistant са гласовите асистенти за масовия пазар, оставяйки малко място за конкурентите. Дори могъщата Apple има трудности да постигне добри позиции със своя Siri, въпреки че направи огромни инвестиции, за да тласне платформата напред”, допълни Ууд.

Според анализаторите, решението на Microsoft да остави Cortana като платформа за подпомагане повишаването на производителността на Windows и приложения като Outlook и Teams е най-разумният избор.

Коментари по темата: „Cortana за мобилни устройства замлъкна”

добавете коментар...

  1. fg

    Поздравления

Коментар