Руска космическа компания прекратява дейност

Опитът на частна руска компания да стане фактор в космически бизнес се провали
(снимка: CC0 Public Domain)

Космическата индустрия в Русия изглежда ще остане на ниво държавни корпорации, след като частната фирма „КосмоКурс”, която трябваше да конкурира Virgin Galactic и Blue Origin, обяви закриването си.

„КосмоКурс” планираше да се занимава с космически туризъм и да построи първия частен руски космодрум. Тя обаче няма да направи нищо от планираното. Вместо това генералният ѝ директор Павел Пушкин обяви закриването на компанията, предаде РИА Новости.

Като причина за решението си компанията посочва „непреодолими трудности при съгласуването на изискванията за проекта за космодрума с местните власти” и, че няма възможност „да се получат от Министерството на отбраната необходимите разпоредби за проектиране на суборбитална туристическа ракета”.

Всички 50 ракетни дизайнери, работещи в „КосмоКурс”, са уведомени, че компанията ще бъде закрита в рамките на 2 месеца.

Държавната Роскосмос пък вече обяви намерението си да наеме освободените служители на „КосмоКурс”, за да задържи екипа от специалисти. За отговорник за това е назначен Александър Медведев, заместник-директор на главния научен институт на Роскосмос СНИИмаш.

„КосмоКурс” беше основана през 2014 г. като част от фондация „Сколково” за развитие на космически туризъм. Компанията е лицензирана от Роскосмос за провеждане на космически дейности. За тази цел „КосмоКурс” разработи ракета за многократно изстрелване и кацане и 7-местен космически кораб.

Компанията работеше и по проект за построяване на първия частен руски космодрум – за място за него беше избран район в Нижни Новгород. Очакваше се първият полет да се осъществи през 2025 г. Това трябваше да е руската конкуренция на британската Virgin Galactic и американската Blue Origin.

Коментари по темата: „Руска космическа компания прекратява дейност”

добавете коментар...

  1. :o)

    и са кво “КосмоКурс” стана “Ко СМУКУР” 😀
    Ушанки в космАсье … новият сериал от мъпет шоу 🙂

  2. Емо

    Нормално, не знам какво друго очакват тамошните бизнесмени, инвеститори.. Там на един П му харесва бизнеса ти и го прибира, както у нас има един П си харесва някой бизнес и го разкешва.

  3. Anonymous

    Пии си хапчетата да спреш гласове.

  4. Станислав

    Събрали се социалистическите лидери на конгрес и по едно време някой пръднал и Брежнев се скарал на Живков
    – Живков, вън!
    – Но не бях аз другарю Брежнев
    – Вън!
    Тръгнал си Живков разсърден и Тито казал:
    – Защо го изгонихте другарю Брежнев, може да не е бил той.
    – Защото ако разбере че бях аз щщеше дае насере.

  5. Anonymous

    Там където има държавни,с други думи……клатикурски монополи…няма развитие.

  6. Фофу

    Ядец. Какво чудо щеше да е другаря Путин да полети всред звездите и да помаха от високо на подопечните мужици. Те щяха да паднат по корем и нямаше да станат 3 дни, благославяйки бащицата великия. Нашите аналози за да доакажт още по-голяма отдаденост щяха да стоят 4 (дни).

Коментар