КРС разпредели на търг 5G честоти на трите телекома

Пътят за бързо навлизане на 5G комуникациите в България вече е широко отворен
(снимка: CC0 Public Domain)

Комисията за регулиране на съобщенията приключи днес процедурата по търга с тайно наддаване за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3,6GHz за нуждите на новите наземни 5G мрежи.

Търгът приключи с разпределение на предвидения радиочестотен ресурс на тримата участници в търга, съгласно правилата на тръжната процедура и предложените от участниците оферти. КРС издаде три разрешения за ползване на спектъра в обхват 3,6 GHz с национално покритие за срок от 20 години:

  • Едно разрешение за честотна лента 3600–3700 MHz на „А1 България” ЕАД с предложена цена 4 700 000 лв.
  • Едно разрешение за честотна лента 3700–3800 MHz на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД с предложена цена 4 600 000 лв.
  • Едно разрешение за честотна лента 3500–3600 MHz на „Теленор България” ЕАД с предложена цена  4 100 000 лв.

Общата сума, която трите предприятия участници в търга се предвижда да заплатят за ползване на предоставените честоти е 13 400 000 лв., уточниха от КРС.

Радиочестотният спектър в обхват 3,6 GHz ще се използва за осъществяване на електронни съобщения чрез наземна мрежа, която позволява предоставяне на електронни съобщителни услуги (режим на работа TDD) с национално покритие.

„Направихме най-голяма инвестиция в лиценз, за да си гарантираме лентата 3600-3700 MHz. Нашата 5G мрежа работи на нея от самия си старт, което означава, че с тази инвестиция имаме капацитет да предложим първокласни търговски 5G услуги в най-кратки срокове”, коментира Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България.

Коментари по темата: „КРС разпредели на търг 5G честоти на трите телекома”

добавете коментар...

  1. ИТ спец.

    До Безпристрастен,
    Интересно с какво се занимаваш? Явно нищо не знаеш за 5G.
    Празни и смехотворни приказки мобилните оператори не хранят хората и не им вдигат нито доходите нито стандарта на живот. Само взимат пари и са ненужни и завишени разходи.

    5G не дава нито храна нито работа на хората.
    Мобилниците цицат евро пари и от високи такси върху хората.
    Това са монополи и обикновеният човек няма никаква полза и изгода от 5G, 6G

    За благополучието, финансово и здравно хората се нуждаят преди всичко от Държава и закони и икономика, а НЕ измислянето на пореден номер G.

  2. Айшето

    А кога Planeta HD, ще я ъпгрейднат на по-високо ниво. За мой Хасан питам.

  3. Безпристрастен

    Тези който говорят от името на държавата искам да ги попитам кой ви разреши да говорите от името на всички? На тези които не им трябва 5G мрежа да не я ползват искаме или не 5G ще има защото като развиваща се страна ни трябват инвестиции а ерата която идва е такава че всичко ще бъде свързано с интернет както в реалното ни ежедневие ползваме Тока до толкова напред ще на влезнат нещатата в света и България трябва да бъде част от този свят противен случай няма инвестиции нито работни места нито доходи за населението…

  4. Проф.

    А държавата (ако предположим че я има) ,пита ли хората дали имат нужда от 5G? Далеч не всеки му трябва 5G ,но на улицата ,ще ни облъчват всички ! Някой пита ли ни ,дали се нуждаем от още облъчване? Продажници…..

  5. Инж.

    Кому е нужно това? Тая инвестиция в скъп трафик за мобилен интернет тежащ върху сметките на хората за ненужни услуги от рода на интернет телевизия през смартфон.

    РАЗУМНО Е ДА СЕ ИЗЧАКА ЗА БЪЛГАРИЯ следващият 6G дори 10G стандарт. България е бедна страна със застаряващо население, а младите по кръчмите и заведенията не им е изтрябвало да има 5G.

Коментар