IBM пуска COBOL компилатор за Linux

COBOL е един от най-старите активно използвани езици за програмиране
(снимка: CC0 Public Domain)

IBM обяви, че ще публикува на 16 април компилатор COBOL за платформа Linux. Компанията ще го доставя на общността на разработчиците под формата на собствен продукт.

COBOL е един от най-старите активно използвани езици за програмиране, вече на 62 години. Така например, преди 10 години около 70-80% от бизнес транзакциите във Великобритания се извършваха от приложения на COBOL.

И досега имаше поддръжка на COBOL за Linux – чрез компилатора GnuCOBOL, но той не се разглеждаше като решение за индустриална употреба.

Новият COBOL компилатор за Linux се базира на Enterprise COBOL за z/OS и осигурява съвместимост с всички текущи спецификации, включително промените от 2014 г.

В допълнение към оптимизатора, който може да се използва за компилиране на съществуващи COBOL приложения за работа в Linux, пакетът включва runtime библиотеки, необходими за стартиране на компилираните програми в Linux.

По отношение на възможности и производителност, IBM COBOL for Linux се счита за подходяща за разработване на критични бизнес приложения.

Сред функциите се откроява възможността за внедряване на приложения в хибридни облачни среди, които използват платформите IBM Z (z/OS), IBM Power (AIX) и x86 (Linx). Вградена поддръжка за XML позволява на COBOL приложенията да анализират входящи и да генерират изходящи XML съобщения.

Коментар