Microsoft охлажда сървъри в  кипяща течност

Инженери от Microsoft прилагат иновативна технология за охлаждане на сървъри
(снимка: Gene Twedt за Microsoft)

Течното охлаждане е един от най-ефективните начини да предпазим компютрите от прегряване. Сега Microsoft демонстрира система за охлаждане на своите облачни сървъри, като потапя компютрите в резервоар, пълен с кипяща течност.

Техниката е наречена „двуфазна система за охлаждане с потапяне в течност”. Електрониката всъщност е потопена в специален флуид, който отвежда топлината, произведена по време на работа, поясняват от Microsoft.

Тази течност има ниска точка на кипене от само 50°C, така че не отнема много време, за да заври. Докато се изпарява, парите попадат в охладен кондензатор в капака на резервоара. Те се стичат обратно надолу, създавайки затворен кръг.

Самата течност е странна смес, специално проектирана за тази задача, за да има ниска точка на кипене. Освен това е „диелектрик”, което означава, че действа като изолатор и няма да накърни електрониката.

Сървърното оборудване е потопено в резервоар, пълен с кипяща течност
(снимка: Gene Twedt за Microsoft)

Microsoft казва, че новата технология за охлаждане има няколко предимства. Тя може да намали нивата на отказ на отделни компоненти и да позволи овърклок, без риск от прегряване. С премахването на този риск може да се увеличи гъстотата на чиповете с цел подобряване на производителността.

Засега компанията провежда изпитания на системата в центъра си за данни в Редмънд, Вашингтон, където ще наблюдава резултатите през следващите няколко месеца. Ако всичко върви добре, Microsoft може да внедри системата в повече от своите центрове за данни съвсем скоро.

Коментар