Виваком обяви „нова ера в телевизията и интернет”

Атанас Добрев даде старт на новите EON услуги, базирани на 10-гигабитова оптична мрежа
(екранна снимка: Виваком EON пресконференция)

Нова ера в телевизията и интернет обяви днес телеком операторът Виваком с пускане на платформата EON, която се базира на 10-гигабитова оптична мрежа.

В момента средната скорост на интернет в домакинствата е 50 Mbps. С новата мрежа Виваком постига 200 пъти по-големи скорости, заяви на виртуална пресконференция Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на компанията.

Според него, 10-гигабитовата оптична мрежа ще удовлетвори нуждите на потребителите и след 20 години при ползване на приложения за виртуална реалност, 8К, 12К и т.н. Операторът стартира мрежата през ноември в Младост, София, като до края на годината планира да осигури достъп до услугите на 300 000  домакинства в страната.

Освен в мрежи Виваком инвестира и в „клиентско изживяване”, подчерта Добрев, визирайки неограничените оферти за мобилен интернет, които компанията обяви наскоро. Едновременно с въвеждане на платформата EON с три пакета услуги, компанията сменя фирмените си цветове и дизайна на магазините.

Новите услуги за телевизия и интернет ще се предлагат със смарт устройство, включено във всеки пакет, който прави телевизора „умен”. Ако телевизорът има вградена смарт функционалност, тогава е достатъчно потребителят да изтегли съпътстващото приложение, за да се възползва от услугите по един и същи начин на общо пет екрана – два телевизора и три други устройства, вкл. компютър, таблет или смартфон.

Всички EON пакети идват със смарт устройство, което прави телевизора „умен”
(екранна снимка: Виваком EON пресконференция)

EON услугите идват с четири профила с възможност за персонализиране, ексклузивна функция за гласово търсене на български език, видеотека от над 10 000 заглавия – също преведени на български със субтитри или аудио, с огромен брой приложения от Android TV Store и не на последно място с детски профили и детско дистанционно.

Виваком пуска EON услугите на пазара у нас с три пакета:

EON Light – 112 ТВ канала, 40 HD VOD, 100Mbps интернет – за 27,90 лв. с ДДС на месец при двугодишен договор (1 лв. за първите два месеца);

EON Full – 170 ТВ канала, 54 HD VOD, 500Mbps интернет – за 33,90 лв. с ДДС на месец (1 лв. за първите 4 месеца);

EON Premium – 210 ТВ канала, 78 HD VOD, 1Gbps интернет – за 59,90 лв. на месец (1 лв. за първите 4 месеца).

Всеки от пакетите включва смарт бокс, оборудване за интернет и наличните към момента 4К канали (четири на брой). От компанията подчертаха, че клиентите сами могат да си инсталират EON услугата.

Достъп до услугите на EON имат 1,5 млн. домакинства към момента. Инвестицията в оптичната 10-гигабитова мрежа възлиза досега на 200 млн. лв., като до края на годината предстои разширяване на обхвата, както и на покритието и капацитета на 5G мрежата на телекома.

Гигабитова скорост е гарантирана там, където вече е изградена оптика до дома, докато на останалите места Виваком осигурява 100Mbps. Според представителите на компанията, в рамките на година и половина 10Gbps мрежата ще обхване цялата страна.

Коментари по темата: „Виваком обяви „нова ера в телевизията и интернет””

добавете коментар...

  1. Аз

    Не сте само Вие по провинцията масово е така, в нашето село са правили подписка да се сложи една телефонна кабина за спешни случаи защото няма добро покритие на мобилните и са им отказали с мотива че нямало техническа възможност. Рекламират 5G а не се погледнат че нямат гащи.

  2. Аз

    Елън Мъск ще ви издуха всичките от пазара, защото нямате никакво покритие извън градовете, не можете да осигурите дори добро GSM покритие. Извън големите градове няма нито кабели нито оптика, а мобилния интернет е трагедия. Като питаш младите защо не идват на село отговора е винаги един и същ, защото няма интернет.

  3. TiMi

    Отново зарибяване.

  4. Saevar

    за БГ цените им са високи, аз плащам 10 евро на месец за 1020 канала, 400 от които HD и няколко 4К, имам и 30 спортни канала HD, на които мога да гледам всички спортни събития по света и не се налага да подписвам договор с никого..

  5. Иван

    С тази виртуална реалност и 4к видео, мобикса на село почти няма мегабайти, само 30гигабайта дават на ниска цена.

  6. Anonymous

    EON Light – 112 ТВ канала, 40 HD VOD, 100Mbps интернет – за 27,90 лв. с ДДС на месец при двугодишен договор (1 лв. за първите два месеца)

  7. Anonymous

    Обещанието – културна лъжа

  8. Crazy

    Звучи като предизборни обещания…

  9. Anonymous

    С флекса махнете арматурите от колоните , ще добавите една чартичка обхват.

  10. Anonymous

    Казвай ги тея работи по-рано.

  11. Йорданка

    Големи думи,а ние в къщи нямаме обхват на телефоните,макар, че не веднъж сме се оплаквали.

  12. Светослав

    Големи са на хартия, на практика ако нямат гигабитово покритие за твоя адрес ти предлагат да стоиш на 100мбит и да чакаш неизвестно колко.

Коментар