Telegram се готви за IPO с оценка от $50 милиарда

Един активен потребител на Telegram се оценява на 50 долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработчикът на популярния месинджър Telegram се подготвя за първично публично предлагане на акции (IPO). В момента компанията избира борса, на която да пусне 10-25% от акциите си, според руски медии.

Telegram обмисля две възможности да стане публична в близките две години – директно листване и използване на SPAC-компания. Според публикация на Ведомости, по време на IPO-то Telegram може да бъде оценена на 30-50 милиарда долара. Един активен потребител на месинджъра се оценява на 50 долара.

Повече от 40% от потребителите на Telegram се намират в Азия, което предполага, че компанията може да избере за IPO някоя от азиатските борси. Твърди се, че към момента Telegram разглежда варианти с нюйоркската NASDAQ и хонконгската фондова борса.

През март на борсата в Санкт Петербург се появиха еврооблигации на Telegram и квалифицираните инвеститори получиха възможност да търгуват с тях. По-конкретно два инвестиционни фонда от Абу Даби – Mubadala Investment Company и Abu Dhabi Catalyst Partners – инвестираха в облигации на компанията по 75 милиона долара. Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) също обяви закупуването на ценни книжа на Telegram.

След набиране на средствата, шефът на компанията Павел Дуров заяви, че това ще позволи на Telegram да продължи глобалния си растеж, като същевременно запази своята независимост.

Коментар