Ентусиаст ще кара електромобил от Южния до Северния полюс

Крис Рамзи е рекордьор по изминато разстояние с електрически велосипед
(снимка: Chris Ramsey / Twitter)

Британският авантюрист Крис Рамзи е планирал да измине над 27 300 км от Южния полюс до Северния полюс с електрически автомобил. Рамзи планира предстоящото си пътуване в продължение на четири години.

Маршрутът ще го отведе през 14 държави и три континента, при температури, които се очаква да варират от -30°C до 28°C. Пътуването ще отнеме около 120 дни и ще спести 29 тона CO2 в сравнение със същата разходка в автомобил с двигател с вътрешно горене. Ако всичко върви добре, Рамзи ще потегли на своето приключение от полюс до полюс в края на 2022 г.

„Нашата мисия е да покажем, че електрическите превозни средства могат да се справят с най-суровите среди – от студа на полюсите до горещите и влажни джунгли на Южна Америка”, казва Рамзи, цитиран от The Herald.

„Това е най-добрият тест за пробег и издръжливост и чрез преодоляване на тези препятствия ние се стремим да докажем, че възприемането на електромобилите е възможност за всички, като същевременно повишаваме осведомеността за устойчивия начин на живот, проекти за опазване на природата и иновациите в сферата на възобновяемата енергия”, допълва приключенецът.

За Крис Рамзи придвижването с електромобил не е новост. През 2017 г. той и съпругата му Джули бяха първите, завършили монголското рали от 16 000 км с електрическо превозно средство. В продължение на 56 дена те шофираха от Великобритания до Сибир, минавайки през 20 страни.

Освен това Рамзи влезе в Книгата на световните рекорди на Гинес за най-голямо разстояние, изминато с електрически велосипед за 12 часа, като измина 286 км през 2018 година.

Полярният специалист Arctic Trucks подготвя електрическите експедиционни превозни средства, планира маршрутите и осигурява логистична подкрепа. „Признаваме, че електрическите превозни средства с батерии трябва да преодолеят някои важни препятствия, за да могат да се използват при екстремни студове – предизвикателство, за което сме развълнувани да бъдем част от разработването на решения”, казва председателят на Arctic Truck – Емил Гримсон.

„Полярните региони са много важни за всички нас по различни причини и дейностите там ще се увеличават. Този проект ще ни даде важна информация за това как да разработваме бъдещите си превозни средства. Ние сме много развълнувани да работим заедно с Крис и неговия екип, за да предложим подкрепа за това уникално приключение”, допълва Гримсон.

Коментар