AI идентифицира три подтипа множествена склероза

Изкуственият интелект помага за откриване на различни типове множествена склероза
(снимка: CC0 Public Domain)

Може би учените са идентифицирали няколко различни вида множествена склероза (МС), което, ако се окаже вярно, ще е първото досега категоризиране на разновидностите на заболяването.

Екип изследователи от Лондонския университетски колеж (UCL) е обучил алгоритъм с изкуствен интелект чрез голям набор от ЯМР снимки на мозъците на пациенти с МС и е разкрил няколко типажа в зависимост от това кои области на мозъка биват засегнати. Това може да доведе до по-целенасочени методи на лечение на МС.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува миелиновата обвивка на нервите – мастната тъкан, която обгръща всеки от тях. Миелинът действа подобно на изолацията на електрическите кабели. Когато бъде увреден, сигналите на нервната система могат да „дават на късо”. Проявленията варират от мускулна слабост, спазми и изтръпване до проблеми с баланса и координацията.

В момента МС се класифицира в четири типа. Те обаче са дефинирани по-скоро от стадия на развитие на заболяването – едните са по-ранни фази, другите са по-напреднали състояния. Проблемът с тази категоризация е, че тя касае периода на развитие, а не различните вариации от гледна точка на засягането на мозъка. Затова категоризацията не е особено полезна за намирането на варианти за лечение.

В новото проучване на UCL изследователите са потърсили други равнини на типизиране на заболяването. Екипът е създал AI-инструмент, наречен „Subtype and Stage Inference” (SuStaIn), за да работи върху ЯМР снимки от сканирането на мозъците на 6 322 пациенти с МС. Изкуственият разум е открил три „разновидности” на МС, които по-късно учените наричат „воден от кортекса”, „воден от нормалното бяло вещество” и „водени от лезии”. Тези имена се основават на това къде и какъв тип аномалии се появяват най-рано.

„В момента МС се класифицира според прогресията на заболяването, основавайки се на симптомите на пациента; не се разчита пряко на основната биология на заболяването и следователно това не може да помогне на лекарите при избора на правилното лечение”, казва д-р Арман Ешаги, водещ автор на изследването.

„Тук използвахме изкуствен интелект и зададохме въпроса: може ли AI да намери подтипове на МС, които следват определен модел на мозъчните изображения? Нашият AI разкри три подтипа МС, които се определят от патологичните аномалии, наблюдавани при мозъчните изображения”, споделя д-р Ешаги.

След това изследователите накарали синтетичния ум да поработи върху допълнителни 3068 ЯМР изображения, за да потърси повече тенденции и особености. От данните екипът успял да разпознае различни характеристики, които се явяват трайни тенденции – например при МС, водена от лезии, има най-голям риск от бързо прогресиране на увреждането.

Въоръжени с тази информация, медицинските специалисти евентуално биха могли да диагностицират по-добре пациентите и да намерят по-добре фокусирани методи на лечение.

Коментар