Разбираме 1-2% от това, което се случва в мозъка

Изключително сложно е да разберем мозъка. Ние познаваме може би един или два процента, смята Нобеловият лауреат по медицина за 2013 г. д-р Томас Зюдоф.

„Когато стартирах моята лаборатория преди 30 години, търсех научен проект, който би ми позволил да се занимавам с нещо напълно различно. Реших да изследвам мозъка, защото той е невероятно труден за разбиране. Ние познаваме може би един или два процента”, казва д-р Зюдоф в интервю за сайта на Европейския парламент.

По неговите думи, много пари са загубени по неуспешни клинични изследвания, защото ние не разбираме болести като Алцхаймер и аутизма. „Ако не разбираш нещо, не знаеш как да го лекуваш. Тогава всеки опит за лечение е в основата си една догадка, а това са много скъпи догадки”, коментира ученият, който наскоро изнесе лекция в ЕП за функционирането на мозъка.

Напоследък се забелязват драматични промени в начина на финансиране на научните изследвания и те, според д-р Зюдоф, са в грешна посока. Много средства се насочват неправилно и пропиляват, ако финансирането не се дава на учените въз основа на техните постижения и на реалистични оценки за това, което може да се направи.

„Много учени дават прекалено големи обещания, за да се сдобият с повече пари. Ние трябва да ограничим това, тъй като то ще доведе неизбежно до разочарования”, е препоръката на д-р Зюдоф.

Европейският съюз има огромна роля, тъй като той се превърна в един от големите източници на финансиране на европейски изследвания. Неговото финансиране ще има основно значение за определянето на това какъв тип наука се развива, заключава ученият.

Коментари по темата: „Разбираме 1-2% от това, което се случва в мозъка”

добавете коментар...

  1. .

    Звучи ми някак си алчно. Научните изследвания не винаги попадат в целта, много време, пари и средства се харчат без никаква полза. И много гениални хора нямат възможност да практикуват научна дейност именно поради алчноста на наякои идиоти. Но това не значи че не се постига нищо. Колкото повече хора и организация правият научни иследвания толкава по-голям ще бъде успеха като цяло на човечеството от безбройните провали.

  2. Anonymous

    NA ZOMBITATA NE IM TREE MOZUK

Коментар