„Прогрес” е финансирал над 20 хиляди предприемачи

60% от крайните потребители в момента на кандидатстване за финансиране са били безработни или неактивни лица

60% от крайните потребители в момента на кандидатстване за финансиране са били безработни или неактивни лица

Над 20 000 предприемачи вече са получили заеми и гаранции на обща стойност 182 млн. евро в рамките на Европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес”, сочи нов доклад на Европейската комисия.

„Прогрес” е допринесъл значително за създаването на работни места, като е дал възможност за получаване на кредит на безработни или неактивни лица, които са имали трудности да получат заеми от финансови институции.

Новият финансов инструмент за микрофинансиране, който влезе в действие през втората половина на 2014 г. в рамките на Европейската програма за заетост и социални иновации (EaSI), ще се основава на този опит.

Трудностите при достъпа до финансови средства са една от основните пречки пред желаещите да станат предприемачи. Според доклада, 60% от крайните потребители в момента на кандидатстване са били безработни или неактивни лица, 36% — жени, а 5,9% – на възраст под 25 години.

Сред получателите на финансова помощ има представители на малцинства, като например на ромските общности във Франция и България.

Селското стопанство и търговията остават двата сектора, получаващи най-голяма помощ от „Прогрес” – повече от половината от всички подпомогнати предприятия са от тези сектори.

Недостигът на европейския пазар на микрофинансиране се оценява на около 2,7 млрд. евро. Затова Комисията насърчава страните членки да бъдат по-активни в предлагане на национални схеми за микрофинансиране, най-вече като използват ресурсите на Европейския социален фонд или на Европейския фонд за регионално развитие.

По линия на „Прогрес” се предоставят заеми до 25 000 евро на безработни, на хора, изложени на риск да изгубят работата си, и на представители на групи в неравностойно положение, например младежи, възрастни хора или мигранти.

Механизмът за микрофинансиране „Прогрес” ще работи до 2016 г. След това ЕС може да използва оставащите средства за микрофинансиране и подкрепа за социалното предприемачество в рамките на EaSI.

Коментар