Замислят почасово таксуване за изкуствен интелект

Дженсън Хуанг вижда голям бизнес в почасовите услуги на база изкуствен интелект
(снимка: Nvidia)

В бъдеще услугите за изкуствен интелект ще се предлагат почасово – това ще е достатъчно, например, за извършване на определено количество работа, прогнозира основателят и CEO на Nvidia – Дженсън Хуанг по време на дискусия в Деня на инвеститора.

Очертавайки перспективите за използване на технологиите за изкуствен интелект като абонамент с месечна такса, шефът на Nvida даде пример от автомобилната сфера. Собствениците на автомобили могат да ползват срещу заплащане различни AI услуги, което ще генерира сериозен бизнес за доставчиците.

Годишно в света се продават около 100 милиона автомобила, според грубата статистика. Всяка кола може да измине 100 000 мили, а изпълнителният директор на Nvidia дори смята, че подобен пробегът е постижим в рамките на една година, с уточнението, че приема тази стойност само за удобство на изчисленията.

Като цяло всички коли, произведени за една година, ще могат да изминат 10 трилиона мили, казва Хуанг. Ако за всяка кола се плащат $1000 на година за абонамент за различни услуги – например постоянно актуализиран автопилот, това прави $100 милиона приходи за доставчика на услугата.

В крайна сметка, както обобщава основателят и мениджър на Nvidia, дори ако всяка машина носи един долар на месец, няма да е зле. Компанията е водещ разработчик на графични процесори (GPU) и технологии за изкуствен интелект.

Коментар