MediaTek първа пуска 4-нм SoC за смартфони

4-нанометрови чипове ще дадат предимство на MediaTek при SoC за смартфони
(снимка: MediaTek)

Тайванският чипмейкър MediTek взима предимство спрямо конкурентите. Компанията се очертава като първата, която ще пусне едночипова система (SoC) по 4-нанометров технологичен процес, според два независими източника.

Очаква се MediaTek да започне производство на 4-нм SoC или през четвъртото тримесечие на 2021 г., или в началото на следващата година, съобщи GSM Arena. Налице са доказателства, че различни производители на смартфони, включително Oppo, Xiaomi, Samsung и Vivo, вече са на опашка за новите SoC.

Твърди се, че тайванската TSMC (най-големият производител на чипове по поръчка) ще произвежда 4-нм платформи на MediaTek на начална цена от около 80 долара, докато сегашните високопроизводителни 5-нм SoC струват около 30-35 долара.

Известен китайски анализатор коментира, че новата 4-нанометрова платформа MediaTek е предизвикателство за днешната серия Snapdragon 800 на Qualcomm, като ще намали значително консумацията на енергия.

Що се отнася до Qualcomm, традицията сочи, че компанията ще представи нова водеща SoC платформа през декември тази година, която ще дебютира в смартфоните Xiaomi Mi 12 и Samsung Galaxy S22.

Коментар