Новият iMac с процесор M1 е тънък само 11,5 мм

M1-базираният iMac е най-тънкият настолен компютър на Apple
(снимка: Apple)

Apple представи новия си настолен компютър iMac, базиран на собствен процесор M1, какъвто вече имат някои лаптопи на компанията. Моделът идва в седем жизнени цвята и външно наподобява iPad Pro на стойка за монитор.

Новият iMac работи под управление на операционната система Big Sur, която в комбинация с чипа M1 осигурява драстично подобрена производителност: компютърът е с 85% по-бърз в реални приложения като Lightroom, а графичната производителност е два пъти по-висока отколкото при 21,5-инчовия iMac, подчерта Apple.

Дебелината на новия iMac е само 11,5 мм (комппютърът има 50% по-малък вътрешен обем), а освен това моделът е много по-тих. Предишната обемиста охладителна система е заменена от два вентилатора, подобни на тези, използвани в лаптопите. В резултат на това iMac има ниво на шум от само 10dB при нормална ежедневна употреба.

Настолният компютър на Apple разполага с 24-инчов 4,5K Retina дисплей
(снимка: Apple)

Компютърът разполага с 24-инчов 4,5K Retina дисплей. Предният панел е защитен с плътен лист закалено стъкло. Предвидени са три микрофона, 6 високоговорителя (два нискочестотни, два високочестотни, два широколентови) с поддръжка на Dolby Atmos и уеб камера FaceTime HD Camera 1080p.

В най-добрата си конфигурация, iMac предоставя четири USB-C порта (два от тях са Thunderbolt), а мрежовият адаптер с двуметров кабел използва магнитно закрепване. Решението е интересно и елегантно: Ethernet кабелът е свързан към захранването, а не към самия моноблок. Това премахва ненужните кабели в зоната на бюрото, където ще бъде инсталиран компютърът.

Новият iMac обещава с 85% по-висока производителност при работа с реални приложения
(снимка: Apple)

Заедно с новия компютър Apple представи и нова безжична клавиатура Magic Keyboard, чиято основна характеристика е вграденият скенер за пръстови отпечатъци TouchID. Тя позволява отключване на компютъра и плащане за покупки с едно докосване.

iMac на база M1 ще се продава в две конфигурации, съответно на цени от $1300 и $1500. Предварителните поръчки ще започнат на 30 април, а реалните продажби – през втората половина на май.

Коментар