RAM паметта поскъпва, има дефицит на пазара

Силното сезонно търсене повиши цените на модулите DRAM памет
(снимка: CC0 Public Domain)

Цените на DRAM паметта ще нараснат с 18-23% през второто тримесечие на 2021 г., поради пиковото сезонно търсене, недостигът на полупроводникови чипове и глобалната пандемия, сочи експертен анализ.

В момента доставчиците на памети и големите производители на компютри и лаптопи договарят цени за второто тримесечие на тази година. Преговорите все още не са приключили, но се очаква поредна вълна от повишаване на цените на паметта във всички сегменти.

По данни на TrendForce, цената на модул памет 8GB DDR4-2666 вече се е увеличила с около 25% спрямо предходното тримесечие. Други категории DRAM също поскъпват, включително специализирани DDR3/DDR4, мобилни, графични и сървърни модули.

TrendForce ревизира по-ранните си прогнози за увеличението на цените на паметта през второто тримесечие на 2021 г. Компанията очакваше поскъпване с 13-18%, но сега счита, че ръст от 18-23% като цяло и до 28% в потребителския сегмент са по-реалистични прогнози.

Поради настоящия дефицит на компоненти, страдат доставките на конзоли от следващо поколение като PlayStation 5, Xbox Series X и Xbox Series S. Според източници от Sony, в момента компанията не може напълно да отговори на голямото търсене на PS5, но прави всичко възможно да достави колкото се може повече конзоли до магазините.

Преди това тайванският производител TSMC потвърди, че недостигът на чипове и други електронни компоненти ще продължи поне до 2022 година.

Коментар