NFT – бъдещето на имотния бизнес?

С блокчейн технологията всеки член на семейството може да има своя „къс” от дома
(снимка: CC0 Public Domain)

Блокчейн технологията и в частност NFT може би е бъдещето на имотния бизнес. Тя има потенциал да ускори и изцяло да преобрази пазара на жилища, според експерти, които коментират технологията пред BBC.

Да купиш къща не е лесно, дори да имаш одобрен кредит; при ипотеката домът е притежание наполовина на човека, наполовина на банката. Идеята на токенизацията е именно притежаваният имот да бъде виртуално „раздробен”.

При това имотът може да бъде виртуално раздробен на неограничен брой „късове”, става ясно от видеорепортажа на BBC. Така той ще има много голям брой собственици. Например, всеки член на семейството може да има своя „къс” от дома.

Незаменимите токени (NFT – non-fungible tokens) използват технологията на блокчейн, за да създадат уникален цифров сертификат или токен, който показва притежателя на виртуален или физически елемент. NFT сe използват за продажба на цифрово изкуство, мемове, карти за цифрова търговия и др., но биха ли могли да се приложат и за закупуване на домове.

Подобно нещо вече се случва на някои места по света, като например Ню Йорк и Дубай. На други места се мисли в още по-голям мащаб и се говори за токенизация на имотните регистри. Това отваря множество нови възможности и то не само за жилищния пазар, а въобще за бизнеса с имоти.

Ако поземлените регистри се токенизират, това ще даде на правителствените служби по-голям контрол, по-добри гаранции, повече проследимост и надеждност. Самият процес на купуване и продаване може да се ускори и да се сведе от няколко седмици до няколко минути.

Най-хубавото, според някои експерти, е, че технологията може да се въведе, без да е необходимо хората да са запознати задълбочено с блокчейн, криптовалути, токени и др., смятат експертите.

Коментари по темата: „NFT – бъдещето на имотния бизнес?”

добавете коментар...

  1. до мхм

    Ти като си захапал тази технология и не я пускаш кат у.. Знаеш ли какви проблеми могат да ти донесе многочелядна рода. Кел файда като ги вкараш всички в бокчейна без един.

  2. мхм

    блокчейн технологията има супер много приложения, от нотариалните актове, дипломи за образование, чак до счетоводството, което може да стане автоматично.

  3. kaka

    това що не е в рубириката “забавни” ?

  4. Анонимен

    Това е безумие, иди ги търси двете баби, със 7-8 братчеда.

  5. Опазил Бог

    Продавам част от имот със 15 наследника.

Коментар