ЕС ще търси цифров дивидент за 50 млрд. евро

Преминаването от аналогова към цифрова телевизия в Европа ще освободи съществена част от радиочестотния спектър, като в бъдеще тя ще може да бъде използвана за нови услуги. Налице са всички предпоставки ЕС да извлече ползи от този така наречен „цифров дивидент“, съобщи Европейската комисия.

Аналогова наземна телевизия вече не се излъчва в Германия, Финландия, Люксембург, Швеция, Нидерландия, Белгия и в голяма част от територията на Австрия, а други държави от ЕС ще ги последват до 2012 г. Освободеният радиочестотен спектър може да подобри комуникациите и достъпа до аудиовизуално съдържание.

Освен това, ако се използва ефикасно, този спектър ще доведе до икономии и ще засили конкурентоспособността на ЕС чрез иновации в технологии и безжични услуги, вкл. широколентови мобилни услуги.

Европейската комисия стартира допитване с цел да определи как държавите-членки на ЕС да си сътрудничат, така че да извлекат максимални ползи от тази уникална възможност. Допитването ще продължи до 4 септември 2009 г.

Освободеният радиочестотен спектър позволява предаване на данни на далечно разстояние и през границите на отделните държави. Ето защо решенията, свързани със спектъра, които се вземат в дадена държава-членка, имат отражение върху територии на разстояние от няколко стотин километра.

При липса на съгласувани действия потенциалът на този ценен ресурс може да остане недостатъчно използван, като част от услугите ще се окажат недостъпни в някои части от Европа или в определени държави.

Повечето от потенциалните приложения на цифровия дивидент са услуги за масовия потребител в сферата както на телевизиятa, така и на широколентовата мобилна връзка.

Огромни икономически ползи могат да бъдат извлечени, ако се осигури възможност за функциониране на дадено оборудване на едни и същи честоти в рамките на целия ЕС. Това би довело до значителни икономии от мащаба за производителите на оборудване и спад в цените, което ще стимулира на свой ред потребителското търсене и би направило тези услуги по-достъпни.

Добрата координация на европейско равнище би увеличила потенциалните икономически ползи от цифровия дивидент с допълнителни 20 до 50 млрд. евро, считано от този момент до 2015 г.

В дългосрочен план, след 2015 г. би могло да се реализират допълнителни ползи в размер на 30 млрд. евро чрез по-нататъшни съгласувани действия на равнището на ЕС.

Тъй като до 2012 г. цифровата телевизия изцяло ще замени аналоговата, държавите от ЕС в момента спешно се нуждаят от споразумение относно общ подход в тази насока. Комисията предлага да приеме пътна карта на ЕС – набор от общи, съгласувани действия, описани в обявеното допитване.

За да се осигури ясна и предвидима регулаторна среда при използване на пълния потенциал на цифровия дивидент, Комисията възнамерява да изготви план за хармонизиране на честотния обхват 800 MHz, който е особено подходящ за широколентова мобилна връзка от ново поколение.

На държавите-членки ще бъде предоставена известна гъвкавост, предвид техните местни и национални особености, например по отношение на радиоразпръскването. Освен това с пътната карта ще бъде улеснен цялостният достъп до радиочестотния спектър, в по-голяма степен отколкото биха могли да постигнат това отделните държави-членки, и ще се даде възможност за предоставяне на оперативно съвместими услуги на по-достъпни цени.

Комисията ще представи окончателно предложение във възможно най-кратък срок след приключване на настоящото обществено допитване.

Коментар