Дизайнер придоби домейн на Google срещу $3, за кратко

Странна покупка на домейн име повдигна въпроси без отговор засега
(снимка: CC0 Public Domain)

Домейн-името на Google за Аржентина бе закупено от уеб дизайнер за почти 3 долара. Това се случи миналата сряда, но много скоро интернет компанията си върна собствеността над името.

30-годишният Никола Курона успял да си купи домейна Google.com.ar чрез нормален, законен процес, за 270 песо, което е приблизително 3 долара. Малко по-късно Google си е „възстановила контрола над домейна”.

Историята започнала, докато Никола работел на бюрото си в дома си в Буенос Айрес, проектирайки уебсайт за клиент. Получил съобщение в WhatsApp, че Google не работи.

„Въведох www.google.com.ar в браузъра си и той не работеше”, казва човекът, цитиран от BBC. Потърсил повече информация какво се случва. Оказало се, че домейнът е обявен за продан.

Любопитен, Никола пуснал заявка да го купи, като не вярвал, че подобно нещо може да се случи. „Последвах стъпките и след това получих имейл с фактура за покупката”, казва той. Платил 270 песо.

Написал www.google.com.ar в лентата за търсене и натисна Enter. „Появиха се личните ми данни”, разказва той.

Следващите часове мъжът прекарал в тревога и вълнение. Знаел, че се случва нещо много необичайно. „Бях замръзнал, гледайки екрана. Не можех да повярвам какво се е случило току-що”.

Курона подчертава, че не е имал никакви намерения, просто се опитал да купи домейна – едва ли не на шега, а местният домейн-оператор е разрешил процедурата.

И досега не е ясно какво точно се е случило. Една от догадките гласи, че екипът на Google просто е забравил да поднови домейна. Google обаче казва, че лицензът ѝ за домейна не е изтекъл – бил валиден до юли 2021 г.

Групата Open Data Córdoba (която е посветена на проследяване на изтеклите аржентински домейни и проследяване на регистрирани) подкрепя тезата. Все още не е ясно защо името на домейна на Google се е оказало пуснато в продажба.

Никола казва, че скоро след покупката месният домейн-оператор NIC му отнел придобития домейн, но 270-те песо не били върнати. Мъжът е категоричен, че Google не се е свързала с него и че не му е било платено.

Компанията все още разследва какво се е случило.

Коментар