Слушалки могат да четат мозъчните вълни

Слушалките Enten разбират кога човек е фокусиран и кога разсеян
(снимка: Neurable)

Малка компания, базирана в Бостън, е разработила слушалки, които могат да ви помогнат да се концентрирате, като четете мозъчните си вълни и регулирате нивата на шумопотискане.

Слушалките използват пръстен от сензори около подложките за уши, за да усетят електрическите сигнали на мозъка. Въз основа на тази информация те могат леко да увеличат шумопотискането, когато започнете да достигате по-дълбоки нива на фокусиране, разказва в публикация за изобретението Fast Company.

Рамзес Алкайде, съосновател и главен изпълнителен директор на Neurable, пояснява, че приложението за слушалките използва алгоритми за машинно обучение, за да разбере кога мозъчните вълни приличат на моделите на мозъка при концентриране или разсейване.

Въз основа на тази информация слушалките, наречени Enten (което на испански означава „да разбирам”), могат да регулират шумопотискането и да предложат вид музика, която помага за концентриране. Междувременно софтуерът постоянно предоставя аналитични данни, когато човек е най-продуктивен и когато има нужда от почивка.

Концепцията и технологията за слушалки Enten са в основата на изследвания, които Алкайде прави с интерфейси мозък-компютър и сигнални процесори, докато завършва докторска степен по неврология в Университета в Мичиган. Неговата компания Neurable притежава патент за технологията, вградена в слушалките Enten.

В слушалките е вградена патентована технология за четене на мозъчни вълни
(снимка: Neurable)

В момента слушалките все още са на етап работещ прототип. Neurable, която е основана през 2015 г. и има персонал от около 20 души, ще започне да доставя продукта през следващата година на хора, които са го поръчали.

Но продажбата на слушалки онлайн може да се окаже само малка част от бизнеса на Neurable. Компанията преговаря с производители на хардуер за лицензиране на технологията си за четене на мозъчни вълни. Не е трудно да си представим, например, лицензополучател, който вгражда сензорите на Neurable в каишката на смарт часовник.

Neurable разговаря и с потенциални партньори, които биха използвали технологията за приложения, свързани със здравето – например, в помощ на хората да се справят с безпокойството.

Enten е част от по-голяма категория нововъзникващи технологии, наречени интерфейси мозък-компютър (BCI), много от които се разработват от водещи технологични компании. Neuralink на Илон Мъск изгражда BCI, който може да се имплантира в мозъка, за да позволи контрол със силата на мисълта. Facebook работи върху BCI маншет, който чете мозъчните сигнали към ръката с цел контролиране на характеристиките и функциите на слушалки с добавена реалност.

Но Neurable може да заеме водеща позиция в различен клас потребителски продукти, които използват по-малко натрапчива форма на BCI за по-фини цели. Ако тези приложения се окажат значими за потребителите, има шансове функции като релаксация, управлявана от мозъчни вълни и музикална курация да намерят своя път в по-масовите технологични продукти.

Коментар