Как да си изберем монитор за ежедневието

Масово предлаганите монитори днес разчитат на светодиодната технология
(снимка: CCO Public Domain)

Използваме го за работа от къщи, за гледане на филми в YouTube или Netflix, понякога за убиване на време с малко игрички. Това е компютърният ни монитор и изборът на модел, който отговаря на нашите нужди, е от решаващо значение. Независимо дали старият дисплей е умрял или просто е назряло времето да го пенсионираме, купуването на нов монитор е голямо решение.

Тук не става дума за „маниашките”, игрови монитори, нито пък за професионалните, на които работят дизайнери, архитекти и видеомонтажисти. Става дума за монитор, на който да разчитаме в ежедневието си – за работа от къщи, когато това ни е позволено, за писане на документи, за влизане в различни софтуерни системи, за гледане на филми в свободното време. Ето няколко съвета на Digitaltrends при избора на монитор за ежедневието.

Размерът има значение

Колко голям е достатъчно голям? Що се отнася до компютърните монитори, те трябва хем да се побират в наличното пространство – най-вероятно бюро или маса – хем да създават приятно преживяване.

Днес 22-инчовият диагонал се счита за минимум. За повечето хора 24 инча е по-предпочитан, защото не е скъп и изглежда добре с популярните резолюции като 1080p.

За тези, които искат повече от това обаче, има много размери, от които да се избира. Мониторите с диагонал 27 инча са все по-популярни, а има опции и над 30 инча.

Колкото по-голям е диагоналът, толкова по-добре ще се гледат филми, но толкова по-голямо трябва да е и разстоянието между екрана и човека – така че е хубаво да не се забравя, че този монитор все пак ще стои на бюрото и през повечето време разстоянието до него няма да е 3-4 или 5 метра, като за кино, а ще е… една ръка разстояние.

Диапазонът 24-30 инча изглежда напълно достатъчен за повечето потребители. Изборът е най-голям, а дисплеите позволяват на потребителя да се възползва максимално от съвременните разделителни способности и хубавите цветове.

Разделителна способност и тип екран

Днес масово се предлагат монитори, които разчитат на светодиодната технология за направата на тънки панели – те не заемат пространство, енергийно ефективни са и в същото време имат хубави цветове. Чакахме години OLED технологията (органични светодиоди) да премине към компютърните монитори, което най-накрая започва да се случва, благодарение на някои марки, но технологията все още е сравнително рядка.

Един аспект на компютърните монитори, който все пак трябва да се има предвид, е резолюцията.

Резолюции при съвременните монитори:

  • 5K: 5120 x 2880 пиксела;
  • 4K: 3840 x 2160 или 4096 x 2160 пиксела;
  • Ultra HD (UHD): 3840 x 2160 пиксела;
  • Quad HD (QHD) или Wide Quad HD (WQHD): 2560 x 1440 пиксела;
  • 2K или 1440p: 2560 x 1440 или 2048 x 1080 пиксела;
  • WUXGA: 1920 x 1200 пиксела;
  • Full HD (FHD) или 1080p: 1920 x 1080 пиксела;
  • HD или 720p: 1280 x 720 пиксела.

Докато 1080p някога бе златният стандарт, днес това е само минимум. Има няколко други опции, които си струва да се обмислят. Разбира се, не бива да се забравя и, че твърде голямата разделителна способност на твърде малък екран не е най-добро решение – това може да бъде досадно, защото намалява всички изображения и принуждава потребителите да увеличават всичко, за да виждат по-лесно.

1080p: който иска прилична яснота, но и да спести разходи или да се съсредоточи върху други, по-важни функции, 1080p е достатъчна резолюция за монитор, стига да не е много голям по размер. 1080p е идеален за 21-инчови до 24-инчови дисплеи. Тези монитори предлагат добро качество на картината и сега. За екрани с размер над 24 инча обаче подобна разделителна способност не е достатъчна, трябва да се помисли за нещо от порядъка на 2560×1440 най-малко, а може би 4K.

1440p: това все още е препоръчителната резолюция за геймърите, тъй като предлага забележимо подобрение на визуализациите в сравнение с 1080p, но не натоварва твърде много графичната карта. Освен това е много по-достъпна за тези, които се интересуват от допълнителни функции като висока честота на опресняване. Също така се нарича Quad HD/QHD.

4K/Ultra HD (UHD): 4K е резолюцията, към която индустрията най-много желае да насочи потребителите. Всяко изображение изглежда много по-подробно от това на 1080p. Реално разделителната способност тук е 3840х2160 пиксела. Това обаче може да натовари графичната карта.

5K: Тази резолюция влезе в заглавията, когато Apple заговори за нея преди време, но далеч не е популярно решение.

8K: Предлагат се и 8K монитори, но понастоящем няма нужда от чак толкова висока разделителна способност, поне в мнозинството от случаите.

Контраст, опресняване

Няколко други качества на монитора имат пряко отношение към качеството на изображението. Ето какво още трябва да имате предвид при покупка на монитор:

Съотношение на страните: Аспектът, в който екранът показва изображенията (дължина спрямо височина) има няколко стандарта и най-добрият залог е 16:9. Работи с много видове съдържание и е чудесен за филми, ежедневна работа, сърфиране, игри. Някои специални монитори „разтягат” гледката до 21:9, но това е подходящо за по-необичайни работни ситуации или за „хардкор” игри. Друг често срещан формат, 16:10, осигурява малко повече вертикално пространство за преглед на множество отворени документи или изображения.

Яркост: Мониторите от висок клас в наши дни имат яркост около 300 до 350 cd/m2. Допълнителната яркост може да ви бъде от полза, ако работите в добре осветена стая, до големи прозорци, въобще в условия на изобилна дневна светлина. Прекалената яркост обаче е рецепта за напрежение на очите. Реално всичко от 250 cd/m2 нагоре е добре дошло. Който иска HDR поддръжка все пак има основание да се стреми към по-висока яркост.

Контрастно съотношение: Контрастното съотношение показва разликата между това колко бяло е бялото и колко черно е черното. По-високите коефициенти на контраст са добър знак: това означава, че цветовете са по-диференцирани.

HDR: това е относително скорошно допълнение към спецификациите на мониторите и е свързано с визуалните ефекти. За да има полза от него обаче е нужна яркост и контрастност. Освен това има различни HDR „версии”, така че е оправдано човек да се занимае с тази екстра, ако ще се занимава по-сериозно с мултимедийно съдържание.

Диапазонът 24-30 инча изглежда напълно достатъчен за повечето потребители
(снимка: CCO Public Domain)

Честота на опресняване: измервана в херци (Hz), честотата на опресняване на монитора показва колко пъти се актуализира изображението на екрана за единица време (секунда). Докато повечето монитори поддържат 60Hz, някои дисплеи вече предлагат много по-високи честоти на опресняване. Това би трябвало да значи по-плавни движения, гладкост при движението на обектите във филми и игри – фактор, който има значение в днешния свят на дигитални забавления. 120Hz до 144Hz е по-сериозна заявка за добро преживяване пред екрана, а има и такива, които обещават поддръжка до 240Hz. Но тогава е необходима и по-мощна графична карта в компютъра.

Време за реакция: Времето за реакция показва колко бързо мониторът показва преходите между изображенията. Малкото време за реакция е добро за бързо развиващ се екшън видеоклип, например. Времето за реакция се измерва в милисекунди, като най-добрите екрани могат да превключват пикселите само за няколко милисекунди, но не всеки се нуждае от толкова бързи реакции.

Зрителен ъгъл: това е важно, ако ще гледате филми заедно с други, например със семейството или групи приятели. По-широкият зрителен ъгъл означава, че и хората по-встрани ще виждат лесно изображението без компромис в качеството. Като се има предвид, че пред екрана равнината е 180 градуса, то общо взето зрителен ъгъл над 170 градуса е добра новина.

Тип панел

Типът панел, използван за направата на нов дисплей, може да окаже голямо влияние върху това как изглежда и как се представя мониторът. Всички типове имат своите силни и слаби страни, което ги прави по-подходящи за различни видове приложения. Въпреки че производителите правят опити да преодолеят недостатъците на различните типове, всеки от тях все още има своите защитници. В зависимост от преобладаващия вид дейност някои са по-добри от други.

TN: Най-често срещаният тип панели, Twisted Nematic (TN) дисплеите предлагат добри визуални ефекти и едни от най-бързите времена за реакция, което ги прави чудесни за игри. Но цветовете могат да изглеждат малко „избелели” и зрителните ъгли не са добри. Дисплеите с TN панели обикновено са най-достъпни.

VA: VA панелите, понякога наричани MVA или PVA, имат малко по-добри цветове и добри ъгли на видимост, но могат да страдат от петна, наричани „призраци”. Въпреки че времето за реакция може да е добро на теория, това не винаги е така в реална употреба.

IPS: Дисплеите с IPS панели обикновено са най-скъпите от групата, но това, което дават, са много по-богати цветове и ясни ъгли на видимост. Недостатъкът на IPS панелите е, че те не са способни на толкова бързо време за реакция, колкото TN дисплеите, така че някои ги смятат за по-неподходящи за игри. Някои IPS монитори страдат от проблеми с контрола на качеството, а повечето IPS дисплеи имат известно „сияние” при показване на тъмни изображения, най-вече в ъглите, което се дължи на самата технология и е непреодолимо. Нарича се още „кървене” на подсветката.

Извити или плоски

Има и извити монитори, които е добре да се вземат предвид.

Предимства:

  • Извитият екран може да осигури по-всепоглъщащо изживяване, особено когато става въпрос за определени игри;
  • В зависимост от околната светлина, отблясъците и отраженията могат да бъдат намалени;
  • Спестяват малко място на бюрото. Това е важно, тъй като много от най-добрите извити модели са и свръхшироки.

Извитият екран осигурява поглъщащо изживяване, но обикновено това са по-големи екрани
(снимка: CCO Public Domain)

Недостатъци:

  • Този вид екрани имат тясно зрително поле и не са подходящи за групово гледане;
  • Най-добрите извити монитори обикновено са 30-инчови или по-големи, което също ги оскъпява;
  • Не са подходящи за монтаж на стена.

Портове

Има няколко различни порта, които трябва да са налице на един съвременен монитор. VGA и DVI бяха стандарт в миналото, но днес новите дисплеи се доставят най-често с HDMI, DisplayPort и USB-C портове. За да бъде по-объркващо, всеки от тях има свои собствени версии, вариации и генерации.

За дисплей с разделителна способност 4K е нужен най-малко HDMI 1.4, въпреки че ще е по-добре да е HDMI 2.0, ако човек иска да поддържа честота на опресняване от 60 Hz, което пък е минимумът. За игри и висока честота на опресняване, особено при по-високи разделителни способности, мониторите DisplayPort 1.4 могат да обработват до 8K при 60Hz и 4K при до 200Hz, така че те са по-подходящи от HDMI в това отношение. DisplayPort 2.0 също започва да навлиза, струва си да се търси.

Малко по-старият конектор DisplayPort 1.2 може да се справи и с 1440p и 1080p при висока честота на опресняване, така че, освен ако не става дума за 4K дисплей, тази опция за порт трябва да е достатъчна (т.е. за монитори с по-ниска разделителна способност). USB-C е опция, тъй като може да поддържа до 4K резолюция, но не толкова добре, колкото DisplayPort.

Дизайн и поставка

В зависимост от приложенията, с които човек борави, може да се окаже ценно мониторът да се завърта вертикално, стойката му да се повдига или пък дисплеят да може да се накланя надолу-нагоре. Нещо, на което трябва да се обърне внимание, е къде са разположени портовете, защото от тяхната позиция може да се стигне до създаването на голяма какафония с кабелите около бюрото, което никой не желае.

Коментар