България е 15-та в Европа по фотоволтаични централи

Често за изграждането на фотоволтаични паркове и централи се минава през редица процедури, които са тежки и отнемат време, казва инж. Веселин Тодоров
(снимка: Steam)

Интересът и инвестициите към изграждане на фотоволтаичните паркове и централи в България нараства през последната година. Бизнесът и обществото оценяват ползите, които дават възобновяемите източници на енергия, коментира инж. Веселин Тодоров – член на Българска соларна асоциация.

„През последната година има рекорден ръст на брой пуснати инсталации в сравнение с предишни години. Бизнесите, които не са засегнати от Covid кризата се ориентират към енергийна независимост и инвестиции”, заяви инж. Тодоров.

Все по-голям интерес проявяват и физически лица, които имат спестявания и искат да инвестират в изграждане на фотоволтаични паркове и централи. Причината за това е, че такъв тип инвестиция се изплаща по-бързо от инвестиция в недвижим имот. Хората осъзнават това и пренасочват своите средства към възобновяемите източници на енергия.

Има и нова тенденция при банките – досега те инвестираха в земеделски земи с цел да гарантират средства и да намалят инфлацията. Към момента те също се насочват към изграждане на големи фотоволтаични паркове, тъй като видяха техния потенциал.

„Наблюдава се и голям интерес на чуждестранни инвеститори в България, които искат да инвестират във вече готови проекти, които са във фаза на активна реализация. Това също помага за ръста и стабилността в тази сфера”, коментира още инж. Веселин Тодоров.

Въпреки положителните тенденции България е на около 15-то място в Европа по брой инсталирани централи. Като цяло страна ни не се представя много добре, тъй като зелената енергия покрива малък процент от общата енергия, която използваме. Очакването от зелената сделка и поетите ангажименти за намаляване на въглеродни емисии до 2050 година е да достигнем 55%.

„По отношение на възобновяемите източници на енергия в законодателството ни има много пропуски, тъй като то е морално старо. Често за изграждането на фотоволтаични паркове и централи се минава през редица процедури, които са тежки и отнемат време. Това води до отказване на инвеститори”, коментира Тодоров. Според него, ангажимент на новото правителство трябва да бъде изготвянето на регулации, за да не губим ценни инвестиции.

В България се наблюдава и проблем от страна на инсталаторите на фотоволтаични централи. Предвид нарастващия интерес към тази област, на пазара се появяват все повече нови фирми, а ясно установени правила и норми липсват. Това провокира специалисти от сферата да помислят за учредяване на сдружение или камара, които да регулират дейността на изпълнителите на проектите.

Коментари по темата: „България е 15-та в Европа по фотоволтаични централи”

добавете коментар...

  1. й

    патриот
    ти си идиот, не патриот

  2. патриот

    Чуждата инвестиция е, продаване на родината и поробване на народа. Държвата не средство за интересите на малцина заможни които са под чуждо влияние. И не трябва да се забравя съдбата на индиянците в америка за да се вземат мерки преди да е станал късно.
    Страна с плодородна, богата с ресурси земя и интелегентен, образован, работлив народ няма и нетрябва да има нужда от чужди стредства. А България има повече от това където в повечето и големи държави на дума липсват, стига да се управлява както трябва.

Коментар