Xiaomi и Samsung създават чипсет за смартфони

Подобно на Apple, Xiaomi се насочва към разработка на собствена SoC за смартфони
(снимка: CCO Public Domain)

Водещите производители на смартфони Xiaomi и Samsung обединяват усилия за създаване на собствена SoC (система на чип). Чипсетът ще включва ARM Cortex-X2 CPU и ARM Mali GPU ядра.

Двете компании са в напреднали преговори, като досега са проведени пет срещи, твърди публикация в notebookcheck. Разработчикът ARM все още не е обявил Cortex-X2, но се очаква да го направи през следващите няколко месеца, стъпвайки на архитектура v9.

Несъмнено Qualcomm ще използва Cortex-X2 в своята флагманска SoC за смартфони, както и Samsung в чипсета Exynos. Предстои да се види какво ще предложат съвместно Xiaomi и Samsung.

Xiaomi иска да използва в чипа графични ядра ARM Mali вместо съвместно решение на AMD и Samsung, поради ограничените бройки, които Samsung би предложила.

Китайската компания не е единственият производител на Android смартфони, който тръгва по пътя на използване на специални чипсети в своите устройства. Apple вече направи това, а Google ще пусне наесен серията Pixel 6 с Whitechapel SoC, също разработена съвместно със Samsung.

Коментар