ЕС обяви публично-частни партньорства за наука

Три нови публично-частни партньорства предвижда Европейският съюз за насърчаване на научните изследвания като част от плана за икономическо възстановяване.

Със средства, осигурени поравно от ЕС и от промишлеността, тези партньорства ще финансират изследвания за „фабрики на бъдещото“ в производствения сектор, „енергийно ефективни сгради“ в строителния сектор и „зелени автомобили“ в автомобилния сектор, съобщи Европейската комисия.

Избраните сектори са засегнати особено тежко от кризата. Освен това научноизследователската и развойна дейност в тях може да доведе до създаване на нови екологични технологии и така да се повиши устойчивостта на икономиката.

Чрез публично-частните партньорства ще се осигурят общо 3,2 млрд. евро за научни изследвания. Финансирането на тази дейност ще направи Европа по-конкурентоспособна утре и това е основана идея на ЕС, посочват от Комисията.

Компаниите имат полза да работят с Европейския съюз, защото това им дава възможност да участват в определяне на стратегическите приоритети в областта на научните изследвания. Също така фиксираният за период от няколко години бюджет осигурява стабилност и им позволява да правят дългосрочни инвестиционни планове.

За ЕС споделянето на разходите с частния сектор прави възможно реализирането на скъпи научноизследователски проекти.

На 30 юли Комисията ще публикува покана за представяне на предложения за проекти в рамките на всяко публично-частно партньорство.

Коментар