Путин реши да комерсиализира системата ГЛОНАСС

Премиерът на Русия Владимир Путин даде старт на комерсиализацията на ГЛОНАСС. С негово постановление ще бъде създаден федерален оператор на навигационни услуги, съобщиха руските медии.

Услугите ще се предоставят на базата на Навигационно-информационната система (НИС), която беше създадена през ноември миналата година. Акционери в НИС са компанията АФК “Система” – “Ситроникс”, концернът “РТИ Системы” и Руският научно-изследователски институт за космическо приборостроене, част от структурата Роскосмос.

НИС ще определя единни правила, норми и изисквания за разработчици и производители на ГЛОНАСС решения. Предвижда се изграждане на федерална система за мониторинг и управление на транспорта, предоставяне на цифрови навигационни карти за масовия потребител и др.

НИС ще обедини регионалните и ведомствени оператори в единна мрежа. Статут на федерален оператор ще има само една компания, която ще осъществява връзка между останалите оператори и правителството.

Федералният оператор ще изпълнява ролята на диспечер и ще има грижа да създаде системите и стандартите, по които другите оператори ще могат да комерсиализират навигационни услуги.

Очаква се ГЛОНАСС да пожъне успех освен на корпоративния, но и на масовия пазар, където ще се конкурира с GPS услугите.

Коментар