IBM обяви пробив в процесорите с 2-нанометров чип

„Вафла” с чипове, създадена по 2-нанометров технологичен процес
(снимка: IBM)

IBM обяви, че е направила пробив в разработката на компютърни процесори, създавайки 2-нанометров чип в своята тестова лаборатория. Чипът дава много повече изчислителна мощ, а същевременно консумира по-малко енергия.

Пазарните наблюдатели побързаха да коментират, че изглежда Законът на Мур не се е изчерпал, както прогнозираха много от експертите в света на високите технологии, отбелязва BBC. А Законът на Мур гласи, че изчислителната мощност на компютърните чипове се удвоява приблизително на всеки 18 месеца.

Процесът, използван за изработване на компютърните чипове, се измерва в нанометри (нм) – колкото по-ниско е числото, толкова по-добре. IBM твърди, че нейният тестов чип може да подобри производителността с 45% спрямо настоящите 7-нм търговски продукти. Освен това е по-енергийно ефективен – използва 75% по-малко енергия, за да постигне текущата производителност, според IBM.

Фирмата твърди, че технологията би могла да „учетвори” живота на батерията на мобилния телефон. С чип като новия телефонът може би ще се нуждае от зареждане на всеки четири дена.

IBM казва също, че нейният 2-нанометров процес може да „натъпче” 50 милиарда транзистора в „чип с размера на нокът” – доста по-голяма концентрация в сравнение с 30-те милиарда, които бяха хит, когато фирмата обяви своя 5-нанометров пробив през 2017 г. Крайният резултат трябва да бъде нов скок в производителността на компютрите през следващите години.

Новината идва на фона на глобален недостиг на компютърни чипове, който тормози не само компютърната индустрия, но и всички други сектори. Производителите на автомобили започнаха да се принуждават да намаляват или спират производството поради липсата на компютърни чипове; производителите на всякаква битова електроника също са „на тясно”. Очаква се това да доведе до дефицити и покачване на цените.

Коментари по темата: „IBM обяви пробив в процесорите с 2-нанометров чип”

добавете коментар...

  1. Спекулация

    Мирише силно на борсови манипулации и измами да лъжат хората за недостига, за да се напомпат като за последно с милиарди, защото са близо дп финала етапа в който повече чисто технологично няма да могат да подобряват нанометрите в производственият процес тоест достигат предела и краят на силициевата елетроника. Закона на Мур спира, пълен застой и в блато ще попданат комапаниите за чипове и пеоцесори. Няма да имат нищо ново което да предложат на пазара. Ще трябва да пускат повреждащи се чипове с кратък програмиран живот и срок на експлоатация, за да им вървят продажбите това е най-мръсното и подло нещо на което ще са способни да извършат.

  2. Anonymous

    дефицити и покачване на цените

    Ша чааме да видим кой ще издържи нашта зимнина в бурканъ или покачването на цените.

Коментар