Перфектна илюзия в 3 милиметра

Японска технология разми границата между реалност и илюзия. “Жив” фотомодел беше проектиран на прозрачен дисплей с дебелина едва 3 милиметра. Невероятното пресъздаване стана възможно, благодарение на технологията “Vikuiti дигитален дисплей”, която включва специално фолио Vikuiti и устройство за задна проекция на 3M.

Гледайки фотомодела право в очите, непредубеденият наблюдател ще си помисли, че пред него има жив човек. При изместване на зрителния ъгъл обаче става ясно, че момичето е съвсем плоско и фактически представлява тънък дисплей с очертания на човешка фигура.

Технологията на 3M изисква проекторът да бъде зад екрана, а не пред него. Фолиото е напълно прозрачно и притежава свойства, които му позволяват да показва проектираното изображение.

Комбинацията от двете технологии дава възможност за пускане на видео на всяка повърхност и в произволен размер. Анимираната говореща манекенка или всяко друго динамично изображение може да се помести на витрина или стена на аквариум. Приложенията са ограничени само от човешката фантазия.

Технологията е безценна за рекламната индустрия, където ефектната визуализация има изключително значение. Възможно е също така в близко бъдеще подобни решения да изместят гъвкавите LCD и LED екрани, използвани за рекламни цели.

Vikuiti намира приложение в България още от края 2007 година, съобщиха от представителството на 3M. Фолиото вече е широко разпространено в клоновете на банки, мобилни оператори и магазини.

Коментар