Невронен интерфейс „печата” въображаем текст на екрана

Развитието на интерфейсите мозък-компютър се ускорява в последните години
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Станфордския университет разработиха невронeн интерфейс, който успешно разпознава мозъчните сигнали и ги показва като текст на екрана. Човек трябва просто мислено да рисува букви в съзнанието си. Очаква се системата да помогне на пациенти с парализа.

Според публикация в сп. Nature, невронният интерфейс „отпечатва” до 90 знака в минута. Потребителят просто трябва да си представи, че пише този текст на ръка. Новата система постави световен рекорд по скорост на писане с помощта на интерфейс мозък-компютър.

В изследването е участвал 65-годишен мъж, който е парализиран под врата през 2007 г. в резултат на нараняване на гръбначния мозък. През 2017 г. учените са имплантирали невроимпланти в моторната му кора. С тяхна помощ човекът може да пише до 40 знака в минута, представяйки си мислено движенията на ръцете, необходими за маневриране на курсора и щракване върху буквите, показани на екрана. Новата система увеличава скоростта на писане повече от два пъти.

„Този ​​подход позволи на човек с парализа да съставя изречения почти толкова бързо, колкото трудоспособни възрастни пишат на смартфон”, пишат изследователите.

За да използва новата система, мъжът е помолен да си представи, че държи тетрадка и химикал и да се концентрира върху писането на отделни букви. През това време алгоритмите разпознават специфичния невронен подпис, свързан с всяка буква от азбуката, и показват текста на екрана.

На пръв поглед изглежда, че дешифрирането на мозъчната дейност, свързана с писане на букви в ума, е по-трудно от дешифрирането на основни действия, като например преместване на курсора по права линия. Учените обаче твърдят, че е точно обратното. Писането на всяка буква предизвиква напълно уникален модел на нервна активност, което ги прави лесно различими.

Коментар