7 хиляди тона космически отломки кръжат около Земята

В орбита около Земята кръжат от стотици хиляди до милион космически отломки
(снимка: CC0 Public Domain)

Пресслужбата на Роскосмос сподели интересна статистика относно случващото се в момента в земната орбита. Оказва се, че около 7 хиляди тона космически отломки се въртят около нашата планета.

„Според различни оценки, в момента в околоземни орбити има около 7 хиляди тона космически отломки и 3 хиляди тона работещи космически кораби, включително Международната космическа станция”, разкри пред ТАСС Игор Бакарас, ръководител на информационно-аналитичния център ЦНИИмаш, който е част от Роскосмос.

За космически отломки се смятат всички изкуствени обекти и техните фрагменти в космоса, които не функционират и никога не могат да служат за полезни цели, като същевременно са опасен фактор, засягащ работещите космически кораби.

В случай на неконтролирано деорбиране и непълно изгаряне при преминаване през плътните слоеве на атмосферата, космическите отломки представляват опасност за Земята, тъй като могат да попаднат върху населени места.

Бакарас подчерта, че общият брой обекти от този вид (с размер над 1 см) е доста несигурен и може да достигне от стотици хиляди до милион. По неговите думи, по-малко от 5% от космическите отломки се откриват, проследяват и каталогизират от наземни радари и оптични средства.

Коментари по темата: „7 хиляди тона космически отломки кръжат около Земята”

добавете коментар...

  1. Фофу

    И мъзчната отломка също.

  2. Anonymous

    Космическата отломка пак се изцепи

  3. Фофу

    Когато се решват глобални проблеми Рос… каквото и да било, обикновено се крият като пр_нали, сега изведнъж отнякъде се цепят с разни експертни оценки.
    Като са такива експерти да бяха натегнали китайците да не си правят руски рулетки с падащи ракети. Защото ако се случи нещо е ясно, че който таковал, таковал, нито някой ще се извини, нито ще има някакви последствия.

Коментар