Google пусна официално Fuchsia OS на собствени устройства

Устройствата Nest Hub първи получиха Fuchsia актуализация
(снимка: Google)

Дългоочакваната операционна система Fuchsia, считана за алтернатива на Android, вече работи на истински устройства, произведени от Google, а именно – първото поколение Nest Hub за умния дом.

От днес Google започва да предлага актуализация за собствениците на първото поколение Nest Hub, пуснато през 2018 г., съобщи The Verge. Тази актуализация няма да промени никоя от функционалностите на Nest Hub, но интелигентният дисплей на устройството ще работи с операционна система Fuchsia вместо с Linux-базирана Cast OS, използвана преди.

За Fuchsia се разчу още през 2016 г. като амбициозен, експериментален потребителски интерфейс. По-късно Google започна вътрешни тестове с много устройства, обхващайки пълната гама от уреди за умния дом на компанията до хромбуците. Операционната система напредва и наскоро влезе в стабилен график на пускане.

Базираната на Fuchsia актуализация за Nest Hub ще се разпространи през следващите месеци. Като се има предвид, че интерфейсът и потребителското изживяване ще останат непроменени, вероятно собствениците на Nest Hub дори няма да забележат, че са преминали към Fuchsia OS.

Изглежда, че Google се движи предпазливо с въвеждането на Fuchsia, което ще продължи месеци, тъй като смяната на операционната система в Nest устройствата не е проста актуализация.

Коментар