Удар срещу Zoom: мозъкът помни лицата по-добре при лична среща

Физическите взаимодействия повишават способността на мозъка да регистрира „нещо познато”
(снимка: CC0 Public Domain)

Човешкият мозък има специална „мрежа”, посветена на запомнянето на лица. Но как точно се формират тези спомени все още е загадка за учените. Изследователите Геза Гергели Амбрус и Гюла Ковач от Университета „Фридрих Шилер” в Йена, Германия и техните колеги са работили с доброволци, за да разберат повече за механизма на запомнянето на физиономии.

В експеримента доброволците е трябвало да сортират снимки на известни личности, които не познават, да гледат телевизионно предаване или да говорят лично с двама членове на лабораторията. След това изследователите записали мозъчната активност на доброволците, докато разглеждат снимки на знаменитости, актьорите на шоуто или членовете на лабораторията.

Около половин секунда, след като човек види познато лице, мозъкът показа скок в определен модел на дейност, установили учените чрез измервания, става ясно от публикация за експеримента в научното издание Nature.

Доброволците, които са взаимодействали с членовете на лабораторията, са показали най-силна активност. Тези, които са гледали телевизионното предаване, са показали също наличие на въпросната мозъчна активност, макар и не толкова силна. Това предполага, че видените лица са „познати”. При доброволците, сортирали снимки на знаменитости, изобщо не е забелязан такъв пик на активността.

Изследователите правят извода, че реалните, физически, присъствени взаимодействия между хората повишават способността на мозъка да регистрира „нещо познато”. Това означава, че видеоконферентните приложения като Zoom не могат да заменят пълноценно живия контакт между хората.

Коментари по темата: „Удар срещу Zoom: мозъкът помни лицата по-добре при лична среща”

добавете коментар...

  1. :o)

    Говориш ми свежи глупости, просто защото си гледаш от твоята дупка навън и нямаш широк поглед върху различните видове бизнеси и различните професии.

    Да, ЗА ТЕБ може нещо да работи дистанционно, но за десетки други професии – НЕ РАБОТИ
    Повярвай ми – на работодателчетата им е много по-изгодно да не плащат за офиси , ток, консумативи , а да си ги плащаш ти. Такава статия имаше тук също по въпроса.

    Въпроса е че ако човека е толкова “отговорен професионалист” , магьосник извънземен който разбираш ли цял ден на плажа щял да си бара оная работа и после да свърши супер многото важна и точна работа – той винаги може да се разбере с работодателя си да работи извън офиса. Всичко е въпрос на договорка.

    Но повечето професии се работят ПРИСЪСТВЕНО, особено в сфери като услуги, туризъм, доставки, производство и тъй нататък.
    Излез от дупката си – светът не е само ИТ админчета.

  2. Anonymous

    До :o)
    Ясно че не си в час и си с остаряло примитивно мислене. Хора със същият успех могат да си човъркат носовете и да не вършат работа дори и да са физически на място в офиса.

    Отговорните хора с умения и професионално отношение и качества работят много по-добре и ефективно дистанционно. За тези професионалисти е обидно и примитивно в 21-ви век да ходят всеки ден загубено ценно време в пътуване и разходи само до някакъв си физически с някакви си надзиратели следящи колко броя символи са изписани и отработени за час.

    За какво говорим? Феодализъм от страна на работодателите. Злобна пропаганда срещу нещо напълно нормално (дистанционна работа) в едно развито общество. Екологията ще се подобри като се сведе до минимум безцелното масово пътуване до офиси. Личният живот, физическо и психическо здраве ще се подобри благодарение на дистанционните форми на работа – само плюсове и предимства има. Също така трябва да се говори за дистанционна работа, а не просто работа от вкъщи. Човек може да отиде със семейството си например на море и от там да си работи и след работа да бъде заедно повече време с близките си хора.

  3. :o)

    Защото се доказа че онова “работа от вкъщи” реално НЕ РАБОТИ.
    Само за много специфични професии в много малък процент от общата РАБОТА.
    А масово служителя от вкъщи си бърка в носа и си прави хиляди други неща, но не работи съсредоточено.

    Обаче това , няма абсолютно нищо общо със статията.
    Каквото и да запомня мозъка аз “УДАР ПО ЗООМ” не виждам 🙂
    Това е едно скалъпено заглавийце незнам приличащо на уау какъв съспенс…
    Когато ти трябва онлайн среща – пак пускаш Зоом или нещо подобно.
    Не виждам конкуренцията му. Къде е удара, не знам 🙂
    Който си работи с онлайн срещи, ще продължи така каквото и да запомня мозъка.
    Друг е въпроса че мозъка на повечето служители не запомня нищо, но карай 🙂

  4. Копелета бяхме всичките до един

    Не знам защо, но през 2020-та се акцентираше на новото модерно, на работата от разтояние, на Work From Home и Work From Here (WFH), но нещо им мръдна на някои и вече пак сме на старото русло, всички овце в офиса *******

  5. Фофу

    Дори и така да е, ако става въпрос за работни срещи е важно да се разберем какво се иска от нас или какво ние искаме от подопечните. Не е място за запознанства с цел интимно сближаване и последваща женитба. Така, че дори и мозъка да не е регистрирал „нещо познато” и да не уловил всичко детайли, не виждам трагедията.

  6. Freeman

    Това доказва как спонсорират проучвания за агресивна кампания против правото, свободата и привилегията на хората, които могат да работят дистанционно да ги лишат от това им право и свобода.

    Много подло и подмолно действат робовладелците, които имат интерес робите и слугите им да страдат в ограничения и лишения.

Коментар